Američka tvrtka koja posjeduje prava na Formulu 1 od 2016., preuzet će Dornu, tvrtku koja je vlasnik MotoGP-a od 1992. te također kontrolira WSBK i MotoE Svjetsko prvenstvo, u ugovoru procijenjenom na 4,2 milijarde eura.

Liberty će preuzeti 86% dionica španjolske tvrtke, dok će preostalih 14% ostati MotoGP menadžmentu.

Potvrđivanje dogovora trajalo je dulje nego što su obje strane željele, s obzirom na to da su se već neko vrijeme slagale oko uvjeta. Zapravo, prvotni plan bio je objaviti ovaj potez čak i prije otvaranja MotoGP sezone početkom ožujka. Očekuje se da će posao biti službeno završen do kraja 2024. godine.

No, moguća intervencija tijela Europske komisije koje regulira tržišno natjecanje navela je američku stranu na kočenje sporazuma. Ostaje za vidjeti kako će Europska komisija reagirati nakon što analizira slučaj.

Godine 2006. CVC je želio kontrolu nad F1 i MotoGP-om, ali su europska antimonopolska tijela prisilila luksemburški fond da se riješi svojih udjela u MotoGP-u kako bi se dovršila kupnja samo F1, budući da je europsko tijelo smatralo da posjedovanje obje serije od jedne tvrtke neće biti dobro utjecati na natjecanja unutar Europske unije.

Za Dornu je Liberty Meida uvijek bila “preferirana ruta”, ali ne i jedina. U igri su bili i Qatar Sports Investments, državni fond Katara, te TKO, medijski i zabavni konglomerat koji, između ostalog, posjeduje prava na UFC borilačko prvenstvo.

Očekuje se da će ljudi na ključnim pozicijama koji upravljaju MotoGP-om, Ezpeleta i njegov sin Carlos (sportski direktor), ostati na čelu još neko vrijeme koje je vjerojatno određeno ugovorom.

“Oduševljeni smo što smo akvizicijom MotoGP-a proširili naš portfelj vodećih sportskih i zabavnih sadržaja uživo. MotoGP je globalna liga s odanom, entuzijastičnom bazom obožavatelja, zadivljujućim utrkama i financijskim profilom koji generira veliki novčani tok.”

“Carmelo i njegov menadžerski tim izgradili su veliki sportski spektakl koji možemo proširiti na širu globalnu publiku. Posao ima značajan napredak i namjeravamo razvijati sport za obožavatelje MotoGP-a, timove, komercijalne partnere i naše dioničare.”

Greg Maffei, predsjednik i izvršni direktor Liberty Media.

“Ponosni smo na globalni sport koji smo razvili, a ova transakcija je dokaz vrijednosti sporta danas i njegovog potencijala rasta. Liberty ima nevjerojatne rezultate u razvoju sportskih sredstava i nismo mogli poželjeti boljeg partnera za širenje baze obožavatelja MotoGP-a diljem svijeta.”

dodao je Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor Dorne.

Izvor naslovne fotografije: autosport.com

Objava Liberty Media kupila MotoGP pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic