S obzirom na sve njegove uspjehe, koja F1 momčad ne bi željela imati Adriana Neweyja u svojim redovima? Višegodišnji ugovor legendarnog dizajnera s Red Bullom trebao bi odbijati sve zainteresirane, no Lawrence Stroll nada se da je na stol stavio dovoljno novca kako bi Adriana privukao iz Milton Keynesa u Silverstone…

Tijekom ovog Uskršnjeg vikenda svjetski su se mediji raspisali o želji, ali očito i ozbiljnoj namjeri Aston Martina da u svoje redove dovede legendarnog dizajnera F1 bolida, Adriana Neweyja. On je član Red Bulla od 2005. godine i definitivno je jedan od najzaslužnijih za brojne pobjede i titule austrijske momčadi.

Logično je da osobu njegovih sposobnosti u svojim redovima želi svaki F1 tim, no Red Bull je do sada uspješno odbijao rivale. S Neweyjem je prošle godine potpisan višegodišnji ugovor, koji bi trebao biti jamac njegova ostanka u Milton Keynesu, no znamo kako to ide u poslovnom svijetu. Velika svota novca uvijek može dovesti do promjena planova.

A upravo je veliku, vjerojatno basnoslovnu svotu novca pred Neweyja stavio vlasnik Aston Martinove momčadi, Lawrence Stroll. Kako prenosi Motorsport.com, Stroll je tijekom trkaćeg vikenda u Saudijskoj Arabiji ponudio Adrianu Neweyju vrlo izdašan ugovor, kako bi ga motivirao na prelazak u Silverstone.

Poznato je da Stroll ima ogromne ambicije kad je njegova F1 momčad u pitanju. U Silverstoneu niču novi objekti Aston Martina, na putu je novi zračni tunel, dovedeni su brojni inženjeri iz suparničkih timova (neki i iz Red Bulla), a dogovorena je i suradnja s Hondom u kontekstu pogonskih jedinica. Ta će suradnja započeti od 2026. kad na snagu stupaju nova tehnička pravila.

Stroll je odlučan dovesti Aston Martin do vrha Formule 1, a jasno je zašto smatra da bi Newey bio važna karika u ostvarivanju tih ciljeva. Također, dolazak Neweyja mogao bi značajno utjecati i na vozačku postavu Aston Martina u narednim godinama.

Primjerice, ako bi Max Verstappen odlučio otići iz Red Bulla, nova suradnja s Neweyjem i Hondom mogla bi mu biti interesantna opcija. Treba uzeti u obzir i aktualna previranja unutar Red Bulla pa koliko god neke stvari zvučale malo vjerojatno, povijest nas uči da u tom svijetu Formule 1 ništa nije nemoguće.

Objava Adrian Newey na meti Aston Martina, ponuda je navodno već na stolu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak