Nakon druge utrke u novoj F1 sezoni, šef Mercedesove momčadi pojasnio je kakvi su planovi s razvojem bolida. Nakon lošeg ulaska u prvenstvo, Srebrne strijele rade na novom konceptu.

Mercedes je u 2023. ušao s bolidom W14, zadržavajući zero sidepod koncept sasvim različitog dizajna bočnih usisnika zraka od svih drugih timova u Formuli 1. Napredak koji je tijekom prošle sezone ostvaren u razvoju prethodnika W13, očito je usmjerio Mercedesove inženjere na vjeru u taj koncept, ali poslije prva dva trkaća vikenda u novom prvenstvu, jasno je da osmerostruki konstruktorski prvaci iz perioda od 2014. do 2021. nisu tamo gdje bi željeli biti.

Red Bull Racing trenutno je ligu iznad svih ostalih timova, a veliki skok u odnosu na prošlu sezonu napravio je Aston Martin pa je Fernando Alonso obje utrke završio ispred Mercedesovih vozača. U Saudijskoj Arabiji crni su bolidi barem bili ispred Ferrarija, ako im to donekle pruža utjehu i zadovoljstvo.

U razgovoru za Sky Sports F1, Toto Wolff je govorio o tome kojim će smjerom njegova ekipa krenuti nakon ovog slabog početka sezone.

“Pogledate li Red Bull, oni su jednostavno jako brzi, no mislim da mi sada bolje razumijemo bolid pa s optimizmom gledam u budućnost. Samo ga trebamo staviti u drukčiji okvir. Promijenit ćemo karoseriju bolida, kako funkcionira podnica, sve te stvari. Mehanički još proučavamo određena područja. Ekipa u Brackleyu radi punim gasom.”

“Krenuli smo u jednom smjeru prošle godine i željeli smo da to funkcionira. Bilo je sve bolje i bolje, ali sada, nakon viđenoga ove godine, stvarno smo shvatili da je to slijepa ulica. To su činjenice i sada je svima jasno, zato smo se okrenuli i jurimo van iz te slijepe ulice. Trenutno ne možemo vidjeti one na vrhu, jednostavno su predaleko”, objasnio je Toto zaokret svoje momčadi u pogledu razvoja bolida.

S obzirom na to da je Aston Martin sa svojim bolidom pratio koncept Red Bulla, a to je očigledno bio dobar potez momčadi iz Silverstonea, postavlja se pitanje hoće li i Mercedes krenuti u tom pravcu. Wolff odgovara na duhoviti način:

“Ne znam, možete vi to zvati Red Bullovim ili Aston Martinovim konceptom. Na kraju, ako bi izgledao kao autobus na kat, mi bismo to napravili ako bi bolid bio brz. Red Bull može staviti malenu naljepnicu na naš bolid, ako će to željeti. Jednostavno, radi se o sirovim performansama. Nisu to nikakve dogme oko toga tko je što izmislio.”

A kad bismo taj redizajnirani bolid Mercedesa mogli vidjeti na utrkama: “Mislim da u ovom trenutku radimo slonovske korake, grabimo naprijed. Trebat će puno vremena dok ne dođemo u poziciju izazvati Red Bull, ali prolazimo to super zabavno putovanje ponovnog uspona prema vrhu.”

Koliko se Toto doista zabavlja u svemu ovome, pitanje je. Sigurno bi mu bilo zabavnije da su njegovi vozači tamo gdje su danas Red Bullovi. Bodovno gledano, situacija čak i nije tako loša. Mercedes je poravnat s Aston Martinom na drugom mjestu poretka konstruktora, no naravno da to nije pozicija koja će zadovoljiti vodstvo i vozače Mercedesa.

Objava Wolff o bolidu W14: Sad smo stvarno shvatili da je to slijepa ulica pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak