Ovogodišnje izdanje Barcelone najbolje je započeo Espargaro vremenom od 1.38.6 i skidanjem rekorda, Vinales je iza njega na drugoj Apriliji zaostajao 0.3, gotovo identično kao i Bagnaia. Na kvalifikacijama u subotu prvi red zauzeli su Bagnai, Espargaro i Oliveira dok su iz drugog reda startali Vinalkes, Maretin i Zarco.

Uoči starta Sprint utrke od 12 krugova pojavili su se crni oblaci a prve kapi krenule su kada i warm up. Svejedno je odluka bila da se kreće na slikovima. Bagnaia i Martin krenuli su najbolje ali su Vinales i Espargaro napali Martina u prvim zavojima. Nakon dva kruga su se Bagnaia i Espargaro na vrhu malo odvojili, Vinales je izgubio priključak nakon što je morao prikočiti zbog Martinove greške. Martin se prekočio i otišao široko pa ga je prošao i Binder.

Na pola odvoženih krugova petorka se odvojila, na vrhu je Espargaro prošao Bagnaiu a pratili su Vinales, Binder i Oliveira. Slijedeću grupu s dvije sekunde zaostatka predvodio je Martin ispred Bezzecchija. Već u prvom krugu nakon prelaska u vodstvo, Espargaro je odmaknuo pola sekunde. U tom ritmu je nastavio i dalje pa je prednost konstantno rasla. Bagnaia očigledno nije htio riskirati u borbi za prvo mjesto i držao je Vinalesa na 0.2 do predzadnjeg kruga. Tada ga je Vinales dostigao i napao u više navrata no Bagania se fantastično branio na kočenjima i za dužinu motora drugi prošao ciljem. Šteta što evidentno brži Vinales nije uspio proći ali je više nego zasluženo osvojio mjesto na podiju.