Pretposljednja utrka sezone vozila se u Qataru, poznati noćni ambijent te fizički prilično zahtjevna i uvijek od pijeska prljava staza. Oči su već i prije početka vikenda bile usmjerene ka Martinu i Bagnaii odnosno njihovoj bliskoj borbi za naslov prvaka. Prvi dan su završili s gotovo minimalnom razlikom ali na sedmom i osmom mjestu što je značilo da ima još dosta prostora za napredak. I bilo je, ali prvenstveno za Marinija koji je osvojio Pole position ispred DiGiannantonia i A. Marqueza dok su glavni protagonisti startali iz drugog reda: Bagnaia četvrti, Martin peti. Pored njih je bio Zarco a iza njega, M. Marquez s jedinim japanskim motorom u prvih deset odnosno i malo više jer je slijedeći bio Quartararo na 14. startnom mjestu. Teško da je netko mogao predvidjeti takav scenarij prije samo koju godinu…

Start je u Sprint utrci posebno važan pa je bilo za očekivati veliku gužvu u prvom zavoju. Upravo je između Bagnaie i Martina došlo do kontakta u prvom zavoju u borbi za treće mjesto. Tamo su i ostali prvi dio utrke dok su se na vrhu odvojili Marini i Marquez. Krajem drugog kruga Martin je prestigao Bagnaiu što je iskoristio i prošao DiGianntonio također.

Vodeća četvorka seo kraja trećeg kruga počela odvajati a Bagnaia je opet zaspao na petom mjestu pa ga je napadao i Binder. Dva kruga kasnije je ubrzao i smanjio zaostatak ali je Martin tada već bio na drugom mjestu. Pola kruga kasnije i u vodstvu. Martinova prednost nije previše rasla ali je sa 0.3 držao utrku pod kontrolom. Pogotovo nakon što je Bagnaia ostao na petom mjestu uz puno veću šansu da ga prođe Vinales nego da on napadne čevrtoplasiranog Marqueza. DiGiannantonio se približio Martinu u predzadnjem krugu ali nije uspio doći u priliku za napad na prvo mjesto. Novom pobjedom Martin je smanjio Bagnainu prednost i napravio dobar uvod u nedjeljnu utrku.