Ovog vikenda slijedi nam već 15. po redu utrka za VN Singapura. Sama staza donosi neke novosti koje bi trebale eventualno usporiti moćni Red Bull, čitaj: olakšati stvari drugim momčadima.

U spomenutoj momčadi, unatoč rekordu njihovog Maxa Verstappena od 10 pobjeda za redom, pažnju uoči ovog vikenda ipak si je priskrbio Helmut Marko na račun ‘pomoćnog’ vozača Sergia Pereza koji pak u nedjelju slavi svoju 250. utrku u Formuli 1.

Posebne boje McLarena

Momčad iz Wokinga je za nadolazeće utrke u Singapuru i Japanu otkrila svoju treću promjenu boja bolida ove sezone. Bit će to značajna promjena livreje, s uglavnom crnim dizajnom umjesto naglašenom narančastom bojom koja obično pokriva većinu njihovog bolida.

Izvor: McLaren Media Center
Izvor: McLaren Media Center

“Naše partnerstvo s OKX-om postaje sve jače i fantastično je to proslaviti s ovom nevjerojatnom kombinacijom boja. Stealth Mode (McLarenovo ime za najnoviju promjenu boje) mijenja boje našeg trkaćeg bolida, donoseći nešto uzbudljivo i drugačije na utrke u Singapuru i Japanu.”

Izvršni direktor McLaren Racinga, Zak Brown

Landu Norrisu doduše nove boje bolida neće pomoći oko problema kojeg vuče još od prošle godine, te je ususret ovoj utrci ponovo podsjetio kako ima bolove u leđima radi sada veće zloglasnih karakteristika “novih” bolida koji donose dosta neudobniju vožnju za vozače:

“Moram se istegnuti svako jutro i navečer, prije svake sesije. Ako ne, onda se uvijek mnogo više mučim s leđima. To nije samo do utrkivanja doduše, već nešto na čemu sam ionako općenito morao raditi.”

“Ali, tome definitivno nisu pomogle neke promjene na bolidu u zadnjih nekoliko godina. Došlo je do prilično loše točke prošle godine, svaki dan sam se borio sa snom i svime, samo sam imao stalnu bol.”

Šef momčadi Andrea Stella je izjavio kako momčad prati taj problem, ali da se trenutno ne može nekako revolucionarno promijeniti položaj i sjedište vozača kako bi se stvari donekle olakšale tijekom vožnje za vrijeme velikog stresa za tijelo.

Televisa presenta…

“Znamo da Perez ima problema u kvalifikacijama, njegov tempo nije konstantan. On je Južnoamerikanac i nije potpuno fokusiran poput Maxa ili Sebastiana.”

Provalio je za “domaći” Servus TV Helmut Marko za Sergia Pereza. U redu, Meksiko je ponekad lako smetnuti kao južnoameričku državu, iako se radi o srednjem dijelu kontinenta, slično kao što se i Finsku jednostavno proglasi skandinavskom državom. Ali, tko su onda ti nefokusirani južnoamerički vozači Formule 1 kojima praktički možemo zahvaliti što ovaj sport možda i postoji?!

Ispričao se Marko naknadno i rekao kako nije htio generalizirati vozačke osobine na temelju svega što uopće nema veze s tim kako netko vozi bolid.

Izvor: GP1.hr

U redu, Perez zaista oscilira ove godine i vidjelo se to i na prošloj utrci u Monzi. Bila je tu vozačka pogreška na slobodnom treningu koja je rezultirala razbijenim bolidom, zatim relativno slabe kvalifikacije u subotu, te mučenje s vidno sporijim bolidima u nedjeljnoj utrci.

Na kraju to jest bilo drugo mjesto u utrci, a Helmutova jedina “pohvala” za takve rezultate je izjava da bi malo vozača u Red Bullu obavljalo bolji posao od Chece.

Nova pravila FIA-e vezana uz krila kreću s primjenom od ovog vikenda

FIA uvodi najavljene nove mjere od ovotjedne Velike nagrade Singapura s ciljem zaustavljanja momčadi koje se “igraju trikovima” s fleksibilnim krilima.

Iako je nejasno koliki će utjecaj promjene imati na svaku pojedinačnu momčad, vodeći ljudi sporta baš i ne daju neke izglede dramatičnim promjenama u poretku.

Aston Martin je ove sezone već morao odustati od svoje agresivne fleksibilnosti krila, a Mercedesov Toto Wolff je zaintrigiran učinkom novih pravila:

“Bit će zanimljivo. Mislim da se kod Aston Martina vidjelo da su napravili korak unatrag s manjim pomicanjem krila, ali ne znam detalje. Pričekajmo i vidjet ćemo.”

“Ne znam tko ih iskorištava u većoj mjeri od drugih, ali možda je to Red Bull ako će odjednom biti pola sekunde sporiji. To bi bilo lijepo, ali mislim da to neće biti slučaj.”

Izvor: Aston Martin Media Center

FIA-in Nikolas Tombazis ne očekuje veliki utjecaj na poredak:

“Ne mislim da ćemo vidjeti velike promjene. U usporedbi s drugim intervencijama u prošlosti, ne očekujem neke revolucije.”

“Ovo su intervencije srednje niske razine i iz tog razloga timovi se baš ne žale mnogo i prilično su dobro prihvatili promjene.”

Williamsov šef performansi Dave Robson je rekao da će ovakav zahtjev vjerojatno pokrenuti dodatni rad na bolidima svih momčadi, te se također nada da će to imati nekog utjecaja na timove koji su ispred njih u poretku.

Promjene na Marina Bay uličnoj stazi

Nove promjene donose čak 10-ak sekundi kraće vrijeme kruga u odnosu na prethodni izgled staze. Radi se konkretno o trećem sektoru koji sada ima četiri spora zavoja manje. Izgubit će se donekle na atraktivnosti – prolazak kroz tunel ispod tribine, ali dobitak je potencijalno još jedno mjesto za pretjecanje.

Dakle, staza sada nakon zavoja 16 ide praktički ravno prema šikani koja prethodi ulasku u boks. Promjene su lijepo objašnjene na ovom LINKU Mercedesovog Esport vozača.

Takvo uklanjanje sporih dijelova staze koji traže mnogo downforcea i trošenja guma daju nadu, barem Ferrariju i Mercedesu, da donekle mogu malo lakše parirati inače iznimno učinkovitom Red Bullu na takvim dijelovima staze.

Veže se to i na kvalifikacije u kojima će RB19 radi upravo uklanjanja sporih i zahtjevnih dijelova staze teže zagrijati gume u odnosu na ‘gume gladan’ Ferrarijev SF-23 za potrebne jednog brzog kruga u Q3. U najavi je i kiša koja je primjerice u Monaku donekle ‘izjednačila’ momčadi.

“Ova staza ne stavlja poseban stres na gume u smislu opterećenja, ali treba pažljivo upravljati stražnjim gumama tijekom trakcije pri izlasku iz sporih zavoja.”

“Temperature su obično konstantno visoke jer je Singapur udaljen samo oko 150 kilometara od ekvatora. To povećava rizik od pregrijavanja, ne samo za gume, već i za sve ostalo, uključujući mehaniku i naravno vozača.”

Mario Isola, Pirelli

Vozači će imati na raspologanju istu alokaciju guma kao i na prethodnoj Monzi: C3 (tvrda guma), C4 (srednja guma) i C5 (meka guma). Satnica je sljedeća:

VN Singapura, Singapur (Marina Bay Street Circuit), 15. rujna - 17. rujna 2023.
Petak 15. rujna     1. slobodni trening  11:30 - 12:30
             2. slobodni trening  15:00 - 16:00
Subota 16. rujna     3. slobodni trening  11:30 - 12:30
             Kvalifikacije     15:00 - 16:00
Nedjelja 17. rujna    Utrka         14:00 - 16:00

Objava Najava VN Singapura: Momčadi na udaru novih pravila/promjena pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic