Među 88 posada iz sedam zemalja, na startu se očekuje tek 14 hrvatskih u okviru drugog bodovnog natjecanja Prvenstva Hrvatske u rallyju,

VELENJE – Ovogodišnja rally sezona nastavlja se ovog vikenda u Sloveniji, realizacijom tradicionalnog međunarodnog 38. Rallya Velenje 2023., u organizaciji AMTK Velenje, čime postaje najstarija automobilistička manifestacija u kontinuitetu na području Slovenije. Rally se boduje za Mitropa Cup, te državna prvenstva Slovenije i Hrvatske, slovenski Kup AŠ 2005 i Kup AŠ 2005 povijesnih automobila. Na listi prijava našlo se 88 posada iz sedam zemalja: Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Italije, Austrije i Slovačke. Drugo je ovo bodovno natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske, a nastup je najavilo tek 14 posada iz sedam klubova. Nema znanih hrvatskih asova i šampiona, trofejnih Juraja Šebalja i Tomasa Hrvatina, čak niti Viliama Prodana koji ove godine prioritetno vozi slovensko otvoreno prvenstvo, ili pak mladog Martina Ravenščaka, čestog sudionika slovenskih relija, ali i ukupnog pobjednika prvog ovogodišnjeg domaćeg ogleda početkom travnja u Karlovcu.

Hrvatske posade predvodi veteran i trofejni as Nenad Lončarić sa suvozačicom Tajanom Vojvodić Pinky (AKK Sveta Nedelja, Subaru Impreza STI). Zato su tu uz njih, kao pobjednike klase 5 hrvatskog prvenstva na Quattro River Rallyju, preostali pobjednici klasa, mladi Jan Pokos i suvozač mu Slovenac Vili Ošlaj (Peugeot 208 Rally4) i Marsel Katić-Denis Rubinić (VW Polo) iz AK Opatija Motorsporta, te Nenad Hrvatin-Doris Labinjan (AK Prorace Sv.Lovreč, Peugeot 306) i Sandi Jugovac-Nensi Jugovac (AK Istra racing team Pazin, Peugeot 106 XS), pobjednici grupa klase 5.

Rally se vozi u subotu 27.svibnja, u širem okruženju Velenja, itinererom duljine 236,76 km, sa devet brzinskih ispita duljine 106,92 km na tri različite lokacije. Start prvog BI Vinska Gora je u 8,28 sati, a na cilju u Vista Parku pobjedničku se posadu očekuje u 17,15 sati.

Međunarodna konkurencija za ukupnu pobjedu je vozački i kvalitetom voznog parka izuzetno zanimljiva. Po prvi puta startni broj jedan nosi Slovenac Marko Grossi koji je sa suvozačicom Tarom Berlot u Hyundai i20 R5 bio pobjednikom otvaranja ovogodišnje slovenske rally sezona na Vipavskom rallyju. Višestruki državni prvaci Slovenije Rok Turk i Blanka Kacin (Hyundai i20 n Rally2) zbog tehničkih problema morali su odustati i sada kreću u obranu naslova s četvrte pozicije. U najjačoj skupini vozila je osam automobila klase Rally2 i R5, pa je ishod i pozicije pobjedničkog postolja krajnje neizvjestan.

Autor: Miroslav Krpan

Objava Nastavak hrvatskog rally prvenstva: Gostovanje u Sloveniji pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr