Zbog biblijske kiše koja je padala ususret prvom slobodnom treningu na VN Kanade u Montrealu, sesija jest započela na vrijeme, ali izlazak iz garaža bio je dozvoljen nakon 20 minuta zbog čišćenja staze od vode i lišća.

Kiša je i dalje lagano padala, a momčadi su vagale oko izlaska na stazu između potencijalnog jačeg oštećenja bolida zbog loših uvjeta na stazi i skupljanja vrijednih podataka za potencijalne mokre sesije kvalifikacija i utrke.

No, odjednom se i sunce pokazalo, a na stazu je prvi krenuo Lewis Hamilton na intermedijima. Ubrzo je izašao i Valtteri Bottas u Kick Sauberu na full wet gumama i bio znatno brži od Lewisa, ali je odustao od završavanja kruga. Za početak, stajalo je Hamiltonovo popravljeno vrijeme od 1:36.645.

McLareni su također izašli na gumama za mokre uvjete, ali su odradili samo jedan krug. Vozači su javljali kako je grip slab, ali da će se uvjeti ubrzo poboljšati te su momčadi počele izlaziti na intermedijima.

No, bez žrtava ipak nije moglo. Uvjeti crvene zastave pojavili su se zbog Guanya Zhoua koji je udario u zid u petom zavoju i parkirao bolid pokraj staze.

Nije to bio težak udarac u zid, kriv je akvaplaning, ali teška sezona se nastavlja za mladog Kineza. Sesija se nastavila nakon tri minute pauze s brzim sušenjem staze, a vremena krugova su padala za preko sekunde. Ispod 1:30 odvozio je očito dobro raspoloženi Hamilton s 1:29.207. Svi su vozili na intermedijima.

S 15 minuta do kraja sesije, Ferrariji su isplivali na vrh, Carlos Sainz malo brži od Charlesa Leclerca s 1:27.485, a većina vozača je tada ušla natrag u garažu. Razlog je bilo čuvanje intermedija za drugi slobodni trening za koji se također očekuje kiša. S 11 minuta do kraja sesije, nitko nije bio na stazi jer se staza dosta zagrijavala, a to bi moglo utjecati na oštećenja na očito tijekom vikenda važnim intermedijima.

S 5 minuta do kraja sesije, dosta vozača je izašlo i na gumama za suho, a napadi na najbrže vrijeme bili su tek u posljednjim krugovima sesije. Na kraju je najbrži bio Norris s 1:24.435. Ovakva sesija je možda najviše naštetila mladom Jacku Doohanu u Alpineu koji nije uspio iskoristiti ovu sesiju za stjecanje potrebnog iskustva.

Vozači su nakon završetka sesije vježbali start utrke na startno-ciljnoj ravnini.

Poredak prvih 10:

  1. Norris, McLaren
  2. Sainz, Ferrari
  3. Leclerc, Ferrari
  4. Hamilton, Mercedes
  5. Verstappen, Red Bull
  6. Piastri, McLaren
  7. Gasly, Alpine
  8. Bottas, Sauber
  9. Perez, Red Bull
  10. Russell, Mercedes

Objava Norris najbrži na kišnom otvaranju vikenda u Kanadi pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic