Guenther Steiner više nije šef Haasa, potvrdio je američki konstruktor. Na toj će ga poziciji zamijeniti dosadašnji direktor inženjerstva, Ayao Komatsu, a 58-godišnji Steiner napustit će Haas nakon osam godina.

Steiner je bio treći najdugovječniji šef momčadi u Formuli 1 nakon Christiana Hornera (Red Bull) i Tota Wolffa (Mercedes), bio je zaštitni simbol Haasa i ruka koja je vodila ekipu od prvih kilometara u Formuli 1. Sa Steinerom na čelu Haas je osvojio bodove u prvoj utrci na VN Australije 2016.

Međutim, Steineru su presudili vrlo slabi rezultati Haasa u posljednjih pet godina. Američki konstruktor samo je 2022. završio na boljem od devetog mjesta u prvenstvu konstruktora (dva zadnja mjesta, dva deveta i jedno osmo).

Haas i vlasnik momčadi Gene Haas tijekom zime su razgovarali o zajedničkoj budućnosti, a odlučili su kako će Guenther smjesta napustiti ekipu i time završiti svoj mandat kao šef momčadi, a zamijenit će ga 47-godišnji Komatsu koji radi u Haasu od debija američkog konstruktora 2016. godine. Marljivo je radio i napredovao sve do pozicije direktora inženjerstva.

Komatsu ima više od 20 godina iskustva u Formuli 1. Prije dolaska u Haas odradio je dugogodišnji staž u Renaultu, a Haas je obavijestio kako će se pobrinuti za strateško planiranje i biti odgovaran za performanse na stazu. Haas želi da Komatsu izvuče maksimum iz trenutačnog kostura ekipe i zaposlenika. Bit će zadužen za inženjerstvaekipe i njezin rad.

(Photo by Andy Hone / LAT Images)

Uz Komatsua, čije će zaduženje prvenstveno biti vezano uz performanse Haasa na stazi, američki konstruktor planira dovesti još jednu osobu koja će biti zadužena za sve dužnosti i odjele koji nisu vezani uz utrkivanje. Ti sektori uključujuću HR (Human resources), administraciju, financije, marketing i komunikologiju.

“Želim zahvaliti Guentheru Steineru za njegov naporan rad u posljednjih deset godina. Želim mu sve najbolje u budućnosti. Očito je kako moramo poboljšati naše rezultate u budućnosti, s Ayaom Komatsuom kao šefom momčadi imamo inženjera u srcu našeg menadžmenta,” izjavio je Gene Haas.

“Imali smo uspjeha, ali moramo biti konzistentni u ostvarivanju rezultata. To će nam pomoći u ostvarivanju naših širih ciljeva. Moramo biti efikasni s resursima koji su nam na raspolaganju, ali i poboljšati naš dizajn i sposobnost inženjera.”

“Veselim se radu s Ayaom , koji će se pobrinuti da izvučemo maksimalni potencijal. To realno odražava moju želju za uspjehom u Formuli 1.

Objava Potres u Haasu: Guenther Steiner napušta ekipu! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Luka Tunjić