Francuski vozač natjecao se u Formuli 1 gotovo cijelo desetljeće, a uspio je dva puta pobijediti na Grand Prix utrkama. Preminuo je u nedjelju 4. prosinca 2022., objavila je njegova obitelj.

Patrick Tambay svoj prvi nastup u Formuli 1 imao je 1977. na domaćoj Velikoj nagradi Francuske. Vozio je za momčad Surtees, no nije se uspio kvalificirati. Bila mu je to jedina avantura u toj momčadi, a iste je godine nastavio voziti za Theodore Racing i čak je tri puta završio među osvajačima bodova. To mu je, pored osvajanja Can-Am prvenstva, donijelo mjesto u McLarenu.

Za momčad iz Wokinga vozio je ’78 i ’79. Prve godine imao je nekoliko dobrih nastupa, poput osvajanja četvrtog mjesta u Švedskoj, dok u idućoj sezoni nije osvojio niti bod u prvenstvu. Nije se natjecao u F1 1980., već je opet vozio i osvojio Can-Am prvenstvo, da bi se onda vratio u Formulu 1 ’81, vozeći dio sezone za Theodore Racing, a dio za Equipe Talbot Gitanes.

U tužnim okolnostima, nakon pogibije Gillesa Villeneuvea, dobio je poziv Ferrarija u drugoj polovici 1982. godine. U svom drugom nastupu za talijansku momčad Tambay je došao do svog prvog postolja u Formuli 1, a nakon toga i do pobjede na Velikoj nagradi Njemačke. U idućoj sezoni pobijedio je na VN San Marina i još četiri puta stajao na postolju, a prvenstvo je završio na četvrtoj poziciji. Bila mu je to rezultatski najbolja sezona u Svjetskom prvenstvu.

Tijekom 1984. i 1985. vozio je za Renault. Pamti se drugo mjesto na domaćem Grand Prixu ’84. Njegova zadnja sezona u Formuli 1 bila je 1986., kad je branio boje momčadi Haas. Nastupao je još na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa (četvrto mjesto 1989.) i na reliju Paris-Dakar, na kojem je dvaput završio među prva tri.

Bolovao je od Parkinsonove bolesti, a životnu bitku izgubio je 4. prosinca 2022. s navršene 73 godine.

Naslovna fotografija: Jerry Lewis-Evans
(izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Tambay )

Objava Preminuo bivši vozač Ferrarija, McLarena i Renaulta – Patrick Tambay pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak