Bivši Ferrarijev specijalist za aerodinamiku, David Sanchez, ove je zime pristupio McLarenu, no stvari očito nisu krenule u željenom smjeru pa je momčad iz Wokinga objavila raskid suradnje s Francuzom, kao i još nekoliko promjena u svom tehničkom odjelu.

Tijekom zimskog perioda McLaren je dobio pojačanja u obliku dvojice priznatih stručnjaka – Davida Sancheza, koji je ranije radio za Ferrari, te Roba Marshala, bivšeg člana Red Bulla.

Međutim, u slučaju Sancheza, očigledno je kako suradnja nije dobro krenula jer samo nekoliko mjeseci kasnije on je odlučio napustiti svoje radno mjesto jednoga od tehničkih direktora. To je za sobom povuklo još nekoliko promjena u tehničkom odjelu momčadi, koje je McLaren službeno potvrdio.

Odlaskom Sancheza, Marshall će preuzeti ulogu glavnog dizajnera, Niel Houdley prelazi na poziciju tehničkog direktora za inženjering, dok će Peter Prodromou nastaviti obnašati dužnost tehničkog direktora za aerodinamiku. Iz McLarena poručuju da se ovim promjenama cilja na dodatno jačanje i razvoj tehničkog modela. Odjel za koncept i performanse usmjerit će koncentraciju na performanse, a vodit će ga tehnički direktor za performanse, odnosno privremeno šef momčadi Andrea Stella, dok se ne pronađe stalno rješenje za tu poziciju.

“Nakon pažljivih razgovora između Davida Sancheza i vodstva momčadi, donesena je zajednička odluka da David napusti momčad. Nakon zajedničkog promišljanja, postalo je očito da uloga, odgovornosti i ambicije povezane s Davidovom pozicijom nisu u skladu s našim originalnim očekivanjima kad je pristao pridružiti nam se, u veljači 2023.” “Prepoznavši neusklađenost, David i ja smo se složili da je najbolje rastati se sada, kako bi on mogao potražiti neke druge prilike, u kojima će njegov izvanredni set vještina u potpunosti doći do izražaja. S velikom zahvalnošću cijenimo Davidov doprinos u ovom relativno kratkom periodu s nama te mu želimo sve najbolje u budućim angažmanima”, poručio je Stella.

Još početkom ove godine sve je djelovalo idilično u vodstvu McLarena, kao što sugerira objava Zaka Browna na društvenim mrežama.

“Zahvalan sam što sam imao priliku biti dio ovog tima. Iako uloga koju smo zamislili i oko koje smo se složili, nije bila u skladu s realnošću pozicije na kojoj sam se zatekao, odlazim s poštovanjem prema vodstvu i divljenjem prema prednosti mojih kolega. Cijenim otvorenost i iskrenost u razgovorima koji su doveli do ove odluke. Želim momčadi da nastavi sa svojim uspjesima na putu prema vrhu poretka, gdje i pripada. Veselim se mom idućem izazovu unutar Formule 1,” izjavio je Sanchez.

Nakon prve tri utrke u novoj sezoni, McLaren se nalazi na trećem mjestu u poretku konstruktora, ali već sada s povećim zaostatkom za Red Bullom i Ferrarijem.

Objava Promjene u McLarenovom tehničkom odjelu, Sanchez odlazi nakon samo par mjeseci pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak