Ulaskom u tjedan održavanja najvećeg automobilističkog događaja na makadamu u regiji, popularnog Rally Showa Santa Domenica, napetost raste. Organizatori su uz najavu samog događaja predstavili listu prijavljenih, koja sadrži velika imena autosporta. Uz domaće natjecatelje, na ovogodišnjem RSSD-u će se za titulu pobjednika šoderice boriti Slovenske, Srpske, Talijanske, Njemačko-Austrijske, Mađarske pa čak i rumunjska posada.

Među najavljenima, nestrpljivo iščekujemo dolazak dvostrukog austrijskog rally prvaka 2021. i 2022. godine, Simona Wagnera, koji sa suvozačicom Annom-Mariom dolazi po svoju treću RSSD pobjedu. Wagner ni ove godine neće biti miran jer će ga u stopu pratiti publici dobro poznat vozač – Péter Ranga. Ovaj simpatičan mađarski vozač i dvostruki osvajač RSSD-a, se već na prvom nastupu 2016. godine popeo na drugo mjesto pobjedničkog postolja, a samo ga je 0,9 sekundi dijelilo od pobjede. Odmah sljedeće godine ostvaruje svoj cilj i upisuje se zauvijek u listu RSSD pobjednika. Drugu pobjedu ostvario je dvije godine kasnije. Dolazi nam sa Škodom Fabiom R5, a suvozač Janek János Czakó trebao bi mu svakako pomoći u ambicijama o trećoj pobijedi.

Na 12. izdanju makadamske utrke bit ćete motivirani vožnjama Reinia Suse, koji je paraliziran od struka prema dolje od nesreće na skijanju 1996. koja je srušila sve snove, no unatoč nedaćama nije odustao od svoje ljubavi prema sportu. Njegov impresivni sportski put vodi od košarke (s timom Salzburga bio je nekoliko puta prvak Austrije), preko monoskijanja (od Paraolimpijade 2002. u Salt Lake Cityju do Sochija 2014. bio je među najboljim monoskijašima svijeta) i Handbikinga (višestruki pobjednik na međunarodnim utrkama, austrijski viceprvak i svjetski rekorder kada je s Oliverom Anthoferom odvozio stazu “Tour de Mur” dugu 340 km za samo 10 sati i 43 minute.)  Od 2015. godine strastveno se posvetio auto sportu u kojem ostvaruje odlične rezultate. Ove godine je nastupio na Europskom prvenstvu Titans-RX Rallycross FIA International Series, a na RSSD će voziti iznimno moćan auto Pantera Titans RX, a vodit će ga sjajna suvozačica Melanie Kalinke iz Njemačke.

Od prijavljenih 65 posada 18 čine suvozačice, no posebno je važno istaknuti da Asja Zupanc sa suvozačicom Blankom Kacin ponovno odlučila suočiti s blatnjavim makadamomi nastupiti na rallyu. Asja Zupanc je slovenska vozačica koja je žarila i palila rallyjima diljem Europe od 2003. do 2014. godine. Njena rally priča započela je u ulozi suvozačice 2002. godine, ali vrlo brzo je odlučila preuzeti volan u svoje ruke. 2009. godine vozeći Mitsubishi Lancer Evo IX na natjecanjima Europe uspjela je ući među dvadeset najboljih. Već godinu kasnije, vozeći isti automobil, briljantnim vožnjama svrstala se među prvih deset u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji te godinu je završila na drugom mjesto Prvenstva Mitrope. 2011. godine uz suvozačicu Blanku Kacin osvaja Mitropa Rally Cup. Sljedeće tri godine uspješno nastupa na mnogim rallyjima plijeneći pozornost svojim atraktivnim vožnjama i većinom s rezultatom u prvih petnaest ukupnog poretka. Kada ne nastupa na rally natjecanjima Asja je zaposlena kao filmska TV precizna kaskaderka vožnje.

Blanka Kacin, jedna je od najpoznatijih suvozačica s ovih prostora. Njena suvozačka karijera koja je započela 2008. godine traje do danas. Od 2014. nastupa s Rok Turkom, višestrukim prvakom Slovenija, a ove godinu su zajedno osvojili i Central Rally Trophy. “Remake” ove uspješne ženske posade, na RSSD upotpunit će, a tko drugi nego Mitsubishi Lancer Evo IX Gassner Motorsport tima. Kao što se iz navedenog da zaključiti, ovogodišnji RSSD bit će napet do zadnjeg trenutka. Kako zbog velikog broja ozbiljnih konkurenata, iznenađenja koja Vam organizatori još uvijek kriju, tako i zbog neizvjesnih vremenskih uvjeta. Stoga požurite s pripremama jer je vremena još malo. Rally Show Santa Domenica dolazi!

Lista prijava za Rally Show Santa Domenica 2022:

Naslovna fotografija: rallysantadomenica.com

Objava Rally Show Santa Domenica: 12. oktanski spektakl na makadamu dolazi! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr