Proces prihvaćanja Andrettijeve momčadi u Formulu 1 prilično se otegnuo pa je ranije ove godine istekao i predugovor koji je Andretti imao s Renaultom. Međutim, šef Alpineove momčadi Bruno Famin tvrdi da će se razgovori nastaviti ako Formula 1 konačno prihvati Andrettija kao 11. momčad u prvenstvu.

Andrettijeva prijava za ulazak u Svjetsko prvenstvo Formule 1 prošla je kod Međunarodne automobilističke federacije, no konačna je odluka na organizaciji Formule 1 i predsjedniku Stefanu Domenicaliju.

Cijeli taj proces traje puno duže nego što je trebao po prvotnim najavama, a sigurno da ne pomaže prilično negativan stav ostalih ekipa prema Andrettijevoj prijavi. U međuvremenu, objavljeno je kako bi američka momčad imala izraženiju podršku General Motorsa te da bi koristila pogonske jedinice tog proizvođača od 2027. ili 2028. Ipak, prije toga bi trebala koristiti usluge nekoga od postojećih dobavljača motora.

Tu je u prvom planu Renault, koji nema nijednog kupca svojih motora, već ih koristi jedino Alpine F1 Team. Prema riječima Bruna Famina koji obnaša ulogu šefa momčadi Alpine, Renault je i dalje zainteresiran za suradnju. Dakle, odobri li Formula 1 prijavu Andretti Racinga i ta momčad dobije zeleno svjetlo za natjecanje u 2025., dosta je izvjesno da bi se mogao postići dogovor o korištenju Renaultovih pogonskih jedinica u prve dvije ili tri godine.

“Mi razgovaramo s Andrettijem i s General Motorsom te nas vesele razgovori s njima. Ako dobiju pristup, rado ćemo nastaviti te razgovore. U ovom trenutku sve je nekako na čekanju, ali ne zbog nas, već zbog trajanja ovog procesa. Sve traje puno, puno duže nego što se očekivalo.”

“FIA si je uzela puno više vremena za odgovor nego što je na početku bilo rečeno, a sada je lopta na strani Formule 1. Ako budu prihvaćeni, mi ćemo s Andrettijem rado razgovarati o suradnji.”

“Ranije sam rekao da smo imali predugovor, ali predugovor je istekao, tako da sada nemamo nikakvu povezanost ili legalnu obavezu prema njima. No spremni smo razgovarati i vidjeti što možemo napraviti zajedno.”

“Ako oni uđu u natjecanje, to će biti zato što su demonstrirali da će donijeti dodatnu vrijednost Formuli 1, odnosno da se vrijednost prvenstva i timova neće razvodniti.”

Bruno Famin, Alpine

Zasad nema službenih informacija kad će Formula 1 donijeti konačnu odluku o Andrettijevoj prijavi, no za očekivati je da će se to dogoditi u bližoj budućnosti. Momčadi i potencijalnom dobavljaču motora ipak treba dati dovoljno vremena za pripremu prvog nastupa u 2025.

Objava Renault je voljan nastaviti razgovore s Andrettijem, kaže Bruno Famin pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak