Iako je prošlo tek tri mjeseca otkako je Ricciardo izvan Formule 1, Australac je počeo razmišljati o povratku u oktanski cirkus. Postavlja se pitanje koje su momčadi slobodne jer je izjavio da sigurno ne razmišlja o kretanju iz nule, aludirajući na to da razmišlja o momčadima na vrhu.

Riccardo je prošle zime napustio momčad McLaren, nakon raskida ugovora s momčadi iz Wokinga, Australcu nije ostalo puno opcija za ostanak na gridu Formule 1. Spominjali su se Alpine, Hass i Williams, ali se pobjednik na osam Grand Prix utrka odlučio otići u Red Bull u svojstvu trećeg vozača. Ta uloga će mu, prema njegovim riječima, pružiti dragocjeno vrijeme za odmor, ali isto tako neće se udaljiti od toliko voljenog sporta i napominje da osjeća kako je povratak blizu.

“Postoje znakovi koji ukazuju na povratak u Formulu 1. Osjećam da to je ono prema čemu idem u svojoj glavi i neke navike koje imam upućuju na to. Prošlo je samo nekoliko mjeseci (od odlaska iz F1), ali mogu reći da su neke stvari već riješene.”

“Začuđujuće, otkrio sam da dani bez rasporeda su dani u kojima najviše treniram i da radim iste stvari kao i prije. Tako da ne znam, biti svoj šef, pisati svoj raspored, zapravo je izvuklo puno toga iz mene.”

“Kada sam mislio da ću samo sjediti na kauču cijeli dan i gledati filmove i jesti smeće, to jednostavno nisam radio. To nisam ja. Čak su me ove stvari natjerale da shvatim koliko mi je stalo do toga svega.”

Daniel Ricciardo

Ukoliko bi Riccardo i htio ostvariti svoj povratak u Formulu 1 za sezonu 2024., opcije su mu dosta limitirane. Momčadi kao što su Aston Martin, Ferrari, Red Bull i Mercedes već imaju svoje vozačke postave od kojih bi teško odustali, s tim da treba napomenuti kako od svih tih momčadi, samo Lewis Hamilton još nema potpisan ugovor. Ali, sedmerostruki svjetski prvak već vodi razgovore o novom ugovoru s momčadi iz Brackleya. Australcu za povratak na grid ostaju momčadi pri dnu poretka, ali napominje da bi se ipak htio vratiti s momčadi koja je na vrhu.

”Još uvijek sam na točki gdje moj povratak na grid nije baš pod svaku cijenu. Veliki razlog za uzimanje pauze od jedne godine je bio taj da nisam htio skočiti u bilo koji bolid samo da bi bio jedan od vozača Formule 1. Cijenim da možda nemam svaku moguću priliku pod suncem, ali želim pobjeđivati. Želim se vratiti s vrhunskom momčadi i naravno s momčadi u koju imam povjerenje”, dodao je Riccardo.

Upitan je li pristupio momčadima u vezi sezone 2024. Riccardo je rekao da će čekati do ljeta prije nego što ozbiljnije krene u potragu za drugim angažmanima i nada se da će mu se tada pružiti prava prilika.

”Trudim se nemati previše planova, u nekom trenutku morat ću napraviti pravi plan, ali još je uvijek rano i želim da se stvari rješavaju prirodnim tokom. Kao što sam već rekao, kako sa simulatorom tako i s treningom, da se neću probuditi u ponedjeljak i odraditi trening zato jer bi to trebalo, nego jednostavno osjećam prirodnu potrebu za tim.”

”Tako da i dalje želim da sve dolazi prirodnim putem, a ne da se prisiljavam na nešto. I mislim da će mi to sve dati jasniji odgovor. Voljan sam se prilagoditi tome i čekati do lipnja ili srpnja pa ćemo vidjeti gdje sam i možda ću sjesti sa svojim timom i razmisliti što bismo trebali učiniti kako bi se pokušali vratiti na grid. Jako sam zadovoljan kako to sada radim tako da neću previše voditi brigu o tome”, rekao je Australac.  

Szafnauer: Imali smo razgovore, ali završili smo s Pierrom

Nakon što je Fernando Alonso iznenađujuće odlučio napustiti momčad iz Enstonea, šef momčadi Otmar Szafnauer, morao se baciti na posao i pronaći dostojnu zamjenu za njega. Amerikanac je u potrazi za zamjenom kontaktirao i Daniela Riccarda, ali su se na kraju odlučili za Gaslya.

“Imali smo razgovore s Danielom i na kraju završili s Pierrom. Sada je on potpisao za Red Bull, ali mislim da je fantastičan vozač, još uvijek je mlad i ne bi me iznenadilo ako se vrati utrkivanju u budućnosti”, rekao je Szafnauer.

Guenther Steiner, također je bio upitan je li možda već razgovarao s Riccardom i razmišlja li možda o promjeni vozačke postave za 2024. Talijan je odmah napomenuo kako su već promijenili svoju vozačku postavu i da ako će biti zadovoljni s njima, nema potrebe za promjenama.

”Naravno u nekom trenutku ću možda razgovarati s njim, ali ne mogu ništa obećati jer ako naša dva vozača odrade dobar posao, ostat ću s njima…Svi će htjeti razgovarati s Danielom, s godinom pauze, možda zna što želi raditi i bit će zanimljiv svima u Formuli 1”, rekao je Steiner.  

Objava Riccardo: Osjećam da je povratak blizu pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija