Nekad Toro Rosso, zadnjih godina AlphaTauri, a od iduće godine pod nekim novim imenom, druga momčad Red Bulla slovila je za juniorsku momčad kojoj je primarni cilj bio razvoj mladih vozača, no sljedeće godine to baš i neće biti tako.

U 2024. godini bolide momčadi s bazom u Faenzi vozit će Daniel Ricciardo i Yuki Tsunoda. Bit će to najiskusnija vozačka postava od osnutka te druge momčadi Red Bulla. Australac je već veteran Formule 1. Ima 34 godine, 239 startova, 32 plasmana na postolje i osam pobjeda. Japanac je 11 godina mlađi, ali i on već ima tri F1 sezone iza sebe sa 63 starta.

Dakle, daleko je to od statusa juniorske momčadi. U narednim danima trebali bismo doznati kako će se momčad zvati i tko su novi glavni sponzori, a već znamo da je tu novo vodstvo – Peter Bayer kao CEO i Laurent Mekies kao šef momčadi.

Ricciardo je nakon kratkog izbivanja iz Formule 1 odradio osam utrka u 2023., a evo što on kaže o budućnosti ekipe za koju će voziti i iduće sezone.

“Osjećaj mi je kao da idemo u pravom smjeru. Ne želim zvučati kao da patroniziram, ali glave su im na pravom mjestu. Osjećam da se svi nalazimo na pravom mjestu i gledamo prema naprijed.”

“Mislim da cijene iskustvo koje imam i mislim da je to stvarno važno, kao i to da su motivirani. Sve povratne informacije koje sam davao, oni su nešto poduzeli i dali najbolje od sebe kako bi to funkcioniralo. Iskreno, ne mogu tražiti više od toga u ovom trenutku. Sada se sve svodi na to koliko brzo možemo stavljati nove dijelove na bolid.”

“Moj je osjećaj da ovo više nije juniorski tim. S velikim planovima koje imamo za sljedeću godinu, nadam se da to možemo dokazati na stazi i osvajati više bodova, kao što je to bilo na zadnjih nekoliko utrka”, rekao je Australac.

Najbolji Ricciardov rezultat ove sezone bilo je sedmo mjesto u Meksiku
(Photo by Jared C. Tilton/Getty Images)

S obzirom na zbivanja u njegovoj karijeri zadnjih godina, Ricciardo smatra da se njegov put nekako poklapa s tim promjenama koje se sad događaju u momčadi te da će 2024. biti novi početak za sve. Hvali i momčadskog kolegu.

“Rekao bih da je u momčadi trenutno puno samopouzdanja. Pogledajte Yukijevu sezonu, mislim da je napravio značajan iskorak i dokazao se. Što se mene tiče, mislim da momčad ima puno povjerenja u mene i da i dalje na mene gledaju kao na vozača Red Bulla s rezultatima koje sam imao tada, a ne kao vozača McLarena s rezultatima u toj momčadi”, kaže Daniel.

AlphaTauri je u završnici sezone značajno poboljšao svoje nastupe pa s nekoliko zapaženih rezultata izbjegao neželjeno začelje poretka. Osvojeno je osmo mjesto u poretku konstruktora, čak je na zadnjoj utrci sezone i sedmo bilo teoretski moguće.

“Ja nisam bio tu u prvom dijelu sezone, ali to kako je momčad okrenula stvari, donosila nadogradnje… Yuki i ja smo malo gurali jedan drugoga i to je isto bilo pozitivno za momčad. Mislim da momčad ima puno razloga biti uzbuđena pred iduću godinu. Naravno, sedmo mjesto bilo bi lijepo, ali prije par utrka govorili smo o tome da ne završimo deseti. Sedmo bi mjesto bilo bonus, a ovako ćemo se imati za što boriti sljedeće godine”, poručuje Ricciardo.

U sljedećoj sezoni australski će vozač imati veliki motiv dokazati da je još uvijek sposoban voziti na najvišoj razini, kako bi eventualno konkurirao za mjesto u Red Bullu 2025.

Objava Ricciardo: AlphaTauri više nije juniorska momčad pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak