Utrka za Veliku nagradu Abu Dhabija bit će posljednji nastup Daniela Ricciarda za momčad McLaren. Budući da Australac nije došao do drugog angažmana za iduću godinu, izgledno je kako će biti rezervni vozač u Red Bullu, a objasnio je zašto smatra takvu ulogu najboljom za ovaj trenutak u svojoj karijeri.

Daniel Ricciardo ukupno se sedam sezona natjecao u Formuli 1 pod Red Bullovom kapom. Bio je vozač Toro Rossa 2012. i 2013., a onda idućih pet sezona vozio za “prvu ekipu”. Iz tog perioda najbolje su mu bile sezone 2014. i 2016. u kojima je završavao treći u prvenstvu.

Nakon epizoda u Renaultu i McLarenu, Ricciardov povratak u Red Bull Racing čini se vrlo blizu, no u svojstvu rezervnog vozača. Australac je zbog slabe forme i rezultata postao nepoželjan u Wokingu, a neku drugu opciju koja bi ga zadovoljila nije pronašao. Realizira li se dogovor s Red Bullom, iduće će sezone biti rezervni i testni vozač, odrađivati promotivne aktivnosti i voziti u simulatoru.

Kako kaže, u situaciji u kojoj se našao, tako je nešto najbolja opcija: “Znao sam da želim nešto vremena provesti van trkaćeg sjedala i podalje od natjecanja. Očigledno je u zadnjih par sezona bili prilično umarajuće sa svim problemima, tako da mi je brzo nakon ljetne stanke postalo dosta jasno da je to ono što želim i što će biti najbolje za mene.”

“Onda sam se zapitao što je sljedeća najbolja stvar. Što sam više razmišljao o tome da u nekoj mjeri budem uključen u rad vrhunske momčadi, tako mi je do postajala preferirana opcija. Nije još gotovo i zato nisam izašao u javnost i potvrdio to, ali mogu vas pogledati u oči sada i reći da je to najvjerojatnija opcija u ovoj fazi.”

Australski vozač još je objasnio zašto smatra da će mu odmak od utrkivanja dobro doći. Dat će mu prostora za preispitivanje vlastite motivacije za povratak na grid u 2024. godini.

“Iskreno, mislim da je to na neki način lijepo u ovome. Ili će u meni potpaliti vatru i učiniti me gladnim, motiviranijim nego ikad, ili ću shvatiti da je odlazak prava stvar za mene. Koliko god prolazio kroz uspone i padove utrkivanja, i dalje sam vrlo sretan sa životom i privilegiran živjeti dobar život. Ako sljedeće godine neću biti zainteresiran za povratak, onda mora da ću raditi neke stvarno cool stvari.”

“Gledajući sljedeću godinu, bit će 24 utrke. Svaka je sezona sve zahtjevnija. Koliko god to volim, smatram da prelaskom u neku drugu situaciju možda ne bih bio najbolja verzija sebe. Odmah uskočiti natrag u bolid i recimo požuriti s tim samo kako bih se utrkivao, vjerojatno ne bi bilo pravedno prema meni, niti prema bilo kojoj momčadi za koju sam možda mogao voziti”, objasnio je Ricciardo.

Ne može se reći da je imao mnogo opcija za 2023. kad je doznao za raskid s McLarenom, no da se baš želio utrkivati, vjerojatno se mogao dogovoriti s Haasom za mjesto koje je sada dobio Nico Hülkenberg. Daniela ovako čeka odmak od utrkivanja u Formuli 1, što je za vozača uvijek riskantno jer veliko je pitanje hoće li biti “tražena roba” za sezonu 2024.

Objava Ricciardo: Želim provesti nešto vremena van trkaćeg sjedala pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak