Šest dana nakon Mercedesove dvostruke pobjede u Brazilu, njemačko-engleska momčad se na kvalifikacijama za VN Abu Dhabija nije uspjela izboriti za više pozicije protiv Red Bulla i Ferrarija, završivši čak šest desetinki sekunde iza vodećih.

Lewis Hamilton je zauzeo peto mjesto na gridu, završivši ispred Georgea Russella na šestom mjestu. Staza Yas Marina Circuit očito je ponovo otkrila slabosti njihovog W13 bolida.

“Danas sam upravo čuo da je svjetski dan WC-a, pa mislim da je ovo bio dan za baciti ga upravo u WC školjku”, našalio se šef momčadi Toto Wolff.

Wolff je objasnio da Mercedes nije dobro obavio posao u borbi protiv Ferrarija, koji su zauzeli drugi startni red s razlikom od preko dvije desetinke sekunde:

“Mi smo otišli unatrag, a oni su napravili mali korak naprijed. Išli smo na koncept s većom potisnom silom i otporom kako bismo imali dobre postavke za utrku, a to je značilo da smo bili jako spori na ravnim dijelovima. Nije bilo rezultata .”

Duge ravnice u Abu Dhabiju pokazale su snagu Red Bulla, a pogodile su slabost W13, što je označilo preokret za Mercedes u usporedbi s prošlim vikendom.

Ali, Wolff je rekao da se od Abu Dhabija uvijek očekivalo da će biti teška staza za Mercedes s obzirom na karakteristike bolida, te da se uspjeh na Interlagosu nikada neće pretočiti u još jedan dobar rezultat:

“Oduvijek smo znali da se moramo poboljšati i da naša očekivanja ne mogu biti postavljena na bazi rezultata iz Brazila. Mislim da je Interlagos savršeno odgovarao našem automobilu, sve je išlo vrlo, vrlo glatko.”

“Abu Dhabi je jedna od naših najgorih staza. Nije katastrofalna kao staze za velike brzine, ali još uvijek nije idealna, a to smo vidjeli danas.”

“Jednostavno smo previše spori za vrijeme kvalifikacija, gubimo šest desetinki na ravnicama, a to jednostavno nije lako riješiti smanjenjem stražnjeg krila jer bolidu tada jednostavno nedostaje aerodinamička učinkovitost. Ako smanjimo stražnje krilo, nismo brzi u zavojima.”

Wolff se malo utješio činjenicom da su Mercedesove simulacije za Abu Dhabi bile točne, te se nada da će momčad proći bolje u utrci:

“Na neki način, dobro je što postoji korelacija između naše simulacije i rezultata, to je jedino pozitivno što vidim. Nadam se da imamo snažan bolid koji je nježan prema gumama, iako možda ne možemo baš pretjecati.”

Objava Wolff: Kvalifikacije za zaborav pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic