Povratnik na grid, Nico Hülkenberg, na solidan je način otvorio svoju avanturu u Haasu. Dva top 10 plasmana u kvalifikacijama dokazuju da je američka momčad napravila dobar potez dovođenjem Nijemca, a to mišljenje dijeli i šef momčadi, Guenther Steiner.

Iako je Nico i u Bahreinu i u Saudijskoj Arabiji utrku startao u top 10, nažalost po njega, nije uspio upisati bodove. Hülkenberg, koji je u momčadi zamijenio sunarodnjaka Micka Schumachera, zasad pokazuje bolju formu u kvalifikacijama od momčadskog kolege Kevina Magnussena, ali Magnussen je u obje utrke bio bolje plasiran. Na početnu formu novog vozača Haasa, Steiner se osvrnuo u intervjuu za Motorsport.com.

“Mislim da nam je Nico dao ono što smo tražili”, rekao je Steiner na pitanje o Hülkenbergu.

“Mogli smo to odmah vidjeti. Kevin se mučio u kvalifikacijama, Nico nije. Ali Kevin nije uzrujan zbog toga. Zapravo je prilično sretan što se Nico nije mučio jer zna je bolid konkurentan.”

“Inače je Kevin imao stav: ‘Što ovdje nije u redu? Biti kvalificiran 15. i 18., to je jednostavno katastrofa ‘. Ali sad kad vidi da smo u Bahreinu prilično snažno ušli u Q3, svjestan je da je potrebna samo dobra izvedba da stigne tamo”, osvrnuo se Steiner i na mindset danskog vozača.

Što se tiče ove sezone, Steiner je svjestan da se većina momčadi nalazi u položaju u kojem ne postoji potpuna sigurnost u performanse bolida pa puno toga ovisi o upravljanju gumama. Također se puno priča i o salary capu, koji je prošle sezone bio rak rana američke momčadi, pogotovo kad se u obzir uzmu Schumacherove nesreće koje su “pojele” velik dio raspoloživog novca u budžetu Haasa. Baš zbog tih razloga, Guenther je uvjeren da je potpisivanje popularnog i iskusnog “Hulka” bio dobar potez za Haas.

“Zato smo uzeli Nica”, rekao je Steiner i nastavio: “Sve momčadi na gridu su dobre, svi rade na vrlo sličnom proračunu, imaju dobre vozače, svi su solidni financijski i tehnički.”

“Ono što se događa je to da se smanjuje razmak između momčadi. Male, ili da se bolje izrazim, velike stvari poput vozača će napraviti razliku, samo da se čim prije izvuku najbolje performanse iz bolida. I to je ono što smo željeli, iskusnog vozača koji nas može odvesti u tom smjeru, tako da smo očito prilično zadovoljni onim što se dogodilo”, izjavio je Guenther.

Nico Hülkenberg (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

Proteklih sezona unutarmomčadske odnose u Haasu obilježavale su nesuglasice između vozača, primjerice Romaina Grosjeana i Magnussena, te Micka Schumachera i Nikite Mazepina. Šef Haasa je istaknuo da je za ovu sezonu vozačima rečeno da moraju pripaziti prilikom međusobnog utrkivanja, a kako se ne bi ponavljale scene iz prošlih sezona. Po Steinerovim navodima, oba vozača su odluku prihvatila, što je odraz njihove zrelosti. Magnussen i Hülkenberg su se kratko osvrnuli na međusobni odnos i rekli da ne vide probleme.

“Mi u Haasu imamo politiku da ne blokiramo jedni druge, ne borimo se jedni protiv drugih. Mogu stiskati da ga pokušam zadržati, ali ne smijem biti previše agresivan prilikom obrane pozicije. Najbitnije je da smo pristojni jedan prema drugome i osigurati da radimo za tim, a ne za sebe”, rekao je Magnussen.

“Mislim da je to dobro pravilo”, rekao je Hülkenberg i zaključio: “Ne želimo jedni drugima zagorčavati živote. Ovdje smo da maksimiziramo našu izvedbu i postignemo cilj kao tim. Mislim da imamo dobar odnos i tu nema problema. Pretekao sam ga i nije bilo apsolutno nikakvih problema.”

U treću utrku sezonu Haas ulazi na krilima Magnussenovog osvojenog boda u Saudijskog Arabiji, koji je zasigurno dobra inspiracija za nastavak sezone. S obzirom na iskustvo njihovog vozačkog dvojca, u nadolazećim utrkama možemo očekivati ponovnu borbu američke momčadi za bodove, pogotovo ako odnos vozača ostane harmoničan kao do sad.

Hülkenberg i Magnussen (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

Objava Steiner: Hülkenbergovo iskustvo nam već donosi rezultate pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki