U konkurenciji 117 vozača iz pet zemalja očekivano najbrži Mađar Laszlo Szasz u formuli, s najboljim vremenom dana 2:15,745 minuta.

KOTOR –  Na poznatoj crnogorskoj brdskoj stazi Kotor-Trojica, u organizaciji AMSK Kotor, održana je Međunarodna utrka “Memorijal Tripo Bukilica – Kotor 2023.”, bodovana za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, državna prvenstva Crne Gore i Hrvatske, te posebno nagrađivani Kup Kotora. Sudjelovalo je 117 vozača iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Mađarski internacionalac Laszlo Szasz, dugogodišnji vozač AK Dubrovnik Racing i višestruki prvak Hrvatske, očekivano je pobijedio u ukupnom poretku i na stazi dugoj 4.350 metara, u prvoj bodovnoj vožnji ostvario i najbolje vrijeme ovogodišnje utrke 2:15,745 minuta, uz prosjek 115,363 km/sat. Szasz je vozio formulu Reynard 2 KL, time pobijedio u Kategoriji II (formule i prototipovi) hrvatskog prvenstva. S novom pobjedom Kategorije I hrvatskog prvenstva iz Kotora se vraća Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman) kojem je do druge pozicije “generalke” najviše pomoglo izvrsno vrijeme u prvoj vožnji, niti četiri sekunde slabije od Szasza, a znatno bolje od konkurenata unutar svoje skupine. Vremenske prilike nisu mazile vozače, tako da su vremena druge vožnje bila znatno slabija, ali je Dimitrijević u Seat Leonu uspio nastup okončati s tek 5,273 sekunde iza Mađara, dok je trećim mjestom u ukupnom poretku svoj nastup zaključio još jedan član Dubrovnik Racinga Crnogorac Frano Dubreta u prestižnoj Cupri TCR.

Poslije uspona na Biokovo bila je ovo druga utrka Prvenstva Republike Hrvatske, a u Kategoriji I, uz Dejana Dimitrijevića i Frana Dubretu, na postolje se ponovo popeo istarski as Marino Poropat, u Renaultu Clio, ove sezone na brdskim stazama u “dresu” AK Dubrovnik Racing. Njih su trojica slavili i u tri “najjače” grupe hrvatskog prvenstva, dok su u preostalim slavili: grupa 4 i klasa 4a Ivan Pulić (AK Konavle, Seat Ibiza), grupa 5 i klasa 5a Saša Radola (AK Dubrovnik Racing, Honda Civic TypeR), te u grupi 6 i klasi 6a Armin Mujkanović (SAK Split, Honda Integra). Klasu 4b dobio je Filip Magdić (AKK Fly with Kolman Zagreb, VW Golf 1), 5b Robert Polić (AKK Rogoznica, Honda Civic) i 6b Božo Bartulović (AK Konavle, Peugeot 1.3). S tri pobjede u klasama (Poropat, F. Dubreta i Radola) vozači AK Dubrovnik Racing, među 18 klubova, ekipni su pobjednici, pet bodova više od AKK Fly with Kolman, te deset više od AK Konavle. U konkurenciji timova slavio je zagrebački Team Specijalisti (Magdić, Dimitrijević, Kolman), bodovno izjednačen s drugoplasiranim dubrovačkim “Das Motrio racing teamom” (Poropat,Radola, M. Franić).

U hrvatskom Prvenstvu povijesnih automobila, s tek tri sudionika, pobjednik je bio Dorijan Kljun (AK Rijeka, Opel Kadett).

Rezultati – ukupni poredak utrke:
1. Szasz (AK Dubrovnik Racing, Reynard 2 KL) 4:53,224 minuta
2. Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb, Seat Leon) +5,373 sekunde
3. Frano Dubreta (AK Dubrovnik Racing, Cupra TCR) +12,667
4. Demolli (Kosovo, Radical SR8) +17,389
5. Brkić (Srbija, Norma) +17,544
6. Poropat (AK Dubrovnik Racing, Renault Clio) +17,788
7. Zlatko Dubreta (AK Dubrovnik Racing, BMW E90) +17,969
8. Andrejević (AK Opatija, Fiat Punto) +22,054
9. Radola (AK Dubrovnik Racing, Honda Civic TypeR) +22,230
10. Ljubljankić (AK Saint Christopher Racing Team Gospić, Honda Civic) + 26,040

Slijedeća utrka Prvenstva Hrvatske na brdskim stazama vozi se od 2. do 4.lipnja u Skradinu, u organizaciji šibenskog AK Mihovil.

Autor: Miroslav Krpan

Objava U Crnoj Gori druga brdska utrka PH: Szaszu generalka, Dimitrijeviću kategorija pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: GP1_hr