Jedini Japanac u Formuli 1, Yuki Tsunoda, priznao je da je iznenađen vijestima da će Franz Tost na kraju ove sezone napustiti poziciju šefa AlphaTaurija, koju je držao od osnivanja momčadi, tj. od 2006. Yuki je ipak odlučan pomoći Tostu da svoj mandat u talijanskoj momčadi završi na najbolji mogući način. Njegov momčadski kolega, Nyck de Vries je izrazio zahvalnost Austrijancu na pruženoj prilici u Formuli 1.

Ovih dana objavljeno je da će doći do promjena u momčadi iz Faenze. Naime, na kraju ove sezone momčad će preuzeti sadašnji pomoćnik voditelja tima u Ferrariju, Laurent Mekies, dok će Austrijanac Tost po svemu sudeći otići u zasluženu mirovinu. Osim već navedene promjene, na kraju ove sezone u momčad dolazi i novi izvršni direktor, Peter Bayer.

Svoje mišljenje oko promjena na vodećoj poziciji u rukovodstvu dao je i nominalno prvi vozač momčadi, Yuki Tsunoda, koji je izjavio da nije očekivao da će Tost napustiti momčad.

“Bila je to stvarno iznenađujuća vijest za mene. Ručao sam s njim pet dana prije te vijesti, a on uopće nije spominjao te stvari.”

“Već od početka sezone šuškalo da bi se Franz mogao povući, a to se na kraju i obistinilo. Ipak, ima još 20 utrka koje će ga usrećiti. Nadam se da možemo završiti sezonu na pozitivan način za njega. Da bismo to ostvarili, trebamo jako razviti bolid, ali imamo agresivan plan kako to učiniti.”

“Veselim se ostatku sezone s Franzom, a u isto vrijeme mu jako zahvaljujem što je vjerovao mojoj brzini u posljednje tri godine i uvijek mi je bio podrška. Pokušat ću mu to nadoknaditi u sljedećim utrkama”, rekao je Tsunoda.

Tsunodin momčadski kolega, Nyck de Vries, prvenstveno je zahvalio Tostu što mu je pružio priliku za trajni angažman u Formuli 1 nakon sjajne predstave na prošlosezonskoj Velikoj nagradi Italije u Monzi.

“Vrlo sam zahvalan Franzu na njegovoj ulozi što mi je dao priliku ovdje u Formuli 1”, rekao je De Vries i nastavio: “Mislim da imamo jako dobar odnos. Svi zaista cijenimo sav posao koji je učinio u proteklih 18 godina. On stvarno živi za momčad, za svoje ljude i za sport. Vrlo je strastven i svi to jako cijenimo kod Franza.”

“Osim toga, očito nisam bio dio ovoga, pa ne znam nikakve detalje, ali pretpostavljam da nakon 18 godina ipak mora doći kraj. Svako vrijeme je definirano u nekoj eri i možda će nova era uskoro početi.”

Nizozemac je također izrazio uzbuđenje što će u novoj eri imati priliku surađivati s Mekiesom, kao i nadu da će kroz zajedničku suradnju uspjeti unaprijediti rezultate momčadi, koja je nakon prošle razočaravajuće sezone u sličnom stilu nastavila i u početku tekuće sezone.

“Laurent i ja se poznajemo malo iz FIA-e, on je nekada bio u Toro Rossu kao inženjer utrka, zatim je radio u FIA-i, i pomalo smo povezani”, komentirao je Nizozemac.

“Drago mi je zbog njegove nove uloge i volio bih raditi zajedno s njim. Donijet će znanje od sadašnjeg poslodavca, što je očito zanimljivo, a on ima jako dobro tehničko razumijevanje sporta. Mislim da će nam to donijeti vrlo vrijedne prednosti za momčad kako bismo, nadamo se, postali konkurentniji.”

Uz sve glasine koje ove sezone okružuju AlphaTauri, kao i slabije rezultate u prve tri utrke u kojima je momčad ubilježila samo jedan bod, vijesti o promjenama na rukovodećim pozicijama bi trebale donijeti prijeko potrebnu stabilnost u budućnosti. Iako trenutna situacija u bivšoj juniorskoj momčadi Red Bulla nije bajna, ovim promjenama može se očekivati preokret u sada već negativnom trendu razvoja bolida i konkurentnosti. Dok ne dođu novi šefovi momčadi, Tsunoda i de Vries će pokušati ispratiti dosadašnjeg šefa u najboljem mogućem stilu.

Objava Tsunoda i De Vries podijelili dojmove nakon najave Tostovog odlaska iz momčadi pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Marijan Presečki