Najbrži na prvom slobodnom treningu za VN Saudijske Arabije u Džedi je bio Max Verstappen u Red Bullu. Drugi je završio njegov momčadski kolega, a treći Fernando Alonso u Aston Martinu.

Vremena vozaca uskoro…

Tijek treninga:

Prva sesija na uličnoj stazi u Džedi je krenula u 14:30 po hrvatskom vremenu te je nekolicina vozača odmah izašla na stazu. U prvih pet minuta su na stazu izašli svi osim Verstappena i Strolla koji su čekali evoluciju staze u boksevima. Perez je vrlo brzo postavio najbrže vrijeme na mekanim gumama u svojem Red Bullu.

Ipak, ni Alonso ni dva Ferrarija nisu bila daleko po vremenima na puno tvrđim gumama od Pereza. Dva Mercedesa su također bila prilično blizu. Verstappen je bio jedini vozač koji ni 15 minuta od početka treninga nije postavio mjereno vrijeme na stazi.

Već pri samom početku je bilo nekih ”problema” s prometom te je bilo nekoliko blokiranja vozača u brzim krugovima. Neke momčadi su odlučile iskoristiti jedan set tvrdih guma na početku treninga, a neke su se odlučile na srednju komponentu guma. Na mekanim gumama su bili samo Perez, Alonso i Stroll.

Verstappen je također izašao na mekanim gumama te je odmah bio dovoljno brz za treću poziciju, iza Alonsa i Pereza. Malo iznenađenje je priredio Alex Albon u Williamsu jer je na tvrdim gumama bio na petoj poziciju, odmah iza Leclerca. Nakon samo nekoliko krugova, Verstappen je složio brzi krug dovoljan za prvu poziciju.

U drugi dio treninga većina vozača je krenula na mekanim gumama te su se poboljšavala vremena. Dvojac iz Ferrarija je u prvim krugovima bio sporiji preko sekundu i pol u odnosu na najbržeg Verstappena. Dva Haasa su postavila slična vremena kao i Ferrari te su bili prilično zadovoljni svojim krugovima.

Lance Stroll je u prvom sektoru ‘naletio’ na gužvu te je morao odustati od svojeg brzog kruga, a na usporenoj snimci se vidjelo da je sudar s vozačem Haasa bio vrlo blizu, ali na sreću je prošlo bez kontakta i oštećenja. Hamilton se požalio svojem trkaćem inženjeru kako nema gripa te se muči na stazi.

Kako smo se približavali samom kraju treninga, tako su vozači počeli odrađivati malo duže stintove te nisu više poboljšavali svoja vremena iz kruga u krug nego su se posvetili pripremama za samu utrku. Ipak, desetak minuta prije kraja treninga je Verstappen postavio još brže vrijeme te je povećao svoje vodstvo u odnosu na Alonsa.

Do kraja treninga nije bilo većih promjena u poretku te je Verstappen ostao na vrhu poretka. Mala promjena je bila između Alonsa i Pereza koji su zamijenili mjesta te je Perez završio drugi, a Alonso treći. Lando Norris je dobio upozorenje od sudaca utrke zbog nepoštivanja pravila na ulasku u bokseve, ali je prošao samo s upozorenjem.

Drugi slobodni trening u Džedi kreće u 18 sati po hrvatskom vremenu.

Objava Verstappen najbrži na prvom treningu u Džedi! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: fermen