Max Verstappen u Red Bullu je bio najbrži vozač na trećem i posljednjem slobodnom treningu koji se vozio na legendarnoj stazi u Japanu. Drugo vrijeme na Suzuki je postavio Lando Norris u McLarenu, a treći je bio njegov momčadski kolega Oscar Piastri.

Vremena vozača uskoro…

Tijek treninga:

Sam početak treninga je bio miran te nitko nije izlazio na stazu odmah po početku treninga. Prvi su na stazu izašli vozači Ferrarija te su postavili prva mjerena vremena. Iz momčadi se čulo kako je vjetar prilično jak na stazi, a posebnu su pažnju posvetili visokim temperaturama zbog kojih se očekivala velika potrošnja guma.

Nakon desetak minuta su pomalo krenuli i ostali vozači izlaziti na stazu, a najbrže vrijeme je postavio Lando Norris u McLarenu koji se još jednom činio vrlo brz na ovoj stazi. Na kraju se pokazalo kako su bili brži od Ferrarija skoro cijelu sekundu, ali to nije bila realna usporedba zbog različitih uvjeta na stazi.

Max Verstappen je izašao na stazu tek kad je većina već postavila svoja vremena, nakon dvadesetak minuta od početka, te je odmah postavio najbrže vrijeme – dvije desetinke ispred Norrisa. Sergio Perez je još jednom bio prilično sporiji od svojeg momčadskog kolege te je bio čak osam desetinki iza Verstappena.

Nekolicina vozača je pokušavala poboljšati svoja vremena u drugim pokušajima na istom setu guma, ali velika većina nije uspjela zbog velike degradacije soft guma te se očekuje da će vozači izbjegavati korištenje mekanih guma u utrci. Jedini vozači koji nisu koristili mekane gume u prvom dijelu treninga su bili vozači AlphaTaurija i Lance Stroll.

Ferrari je sa svojim vozačima odrađivao i jedan kraći stint u kojem su isprobavali bolid u trkaćim uvjetima s nekoliko krugova zaredom koji su bili otprilike sedam sekunde sporiji od brzih krugova kakve možemo očekivati u kvalifikacijama.

U posljednjih 20 minuta treninga smo ušli s poretkom vozača koji je bio: Verstappen, Norris, Leclerc, Hamilton i Russell. Prvi brzi krug na novom setu soft guma je postavio Alex Albon u Williamsu. Piastri je potom izašao u svojem McLarenu te je postavio čak četiri desetinke sekunde brže vrijeme od Verstappena.

Odmah iza njega je bio i njegov momčadski kolega Norris koji je bio još pola desetinke brži. Fernando Alonso u Aston Martinu je također postavio brzo vrijeme, ali čak cijelu sekundu sporije od dva McLarena na vrhu poretka.

Na ulasku u posljednjih deset minuta prije kvalifikacija na stazu su izašli vozači Mercedesa, Red Bulla i Ferrarija. Hamilton je postavio vrijeme dovoljno za četvrtu poziciju u tom trenutku, odmah ispred momčadskog kolege Russella koji je bio peti. Verstappen je u svojem brzom krugu na novom softu bio dvije desetinke sekunde brži od Norrisa, a cijelu prednost je napravio u posljednjem sektoru staze.

Posljednji vozači od najbržih momčadi u Suzuki koji su izašli na stazu su bili vozači Ferrarija. Ipak, oba vozača su bila prilično sporija od vodećih vozača te je Sainz bio čak devet desetinki sekunde sporiji od najbržeg Verstappena. Leclerc je bio desetinku i pol brži od svog momčadskog kolege.

Sergio Perez je bio posljednji od vozača koji bi mogao ugroziti Verstappena, ali i on je bio preko sedam desetinki sekunde sporiji od Nizozemca koji će, kako sad stvari izgledaju, ‘prošetati’ Suzukom u kvalifikacijama. Do kraja treninga nije bilo većih promjena ni problema te je poredak ostao isti – Verstappen, Norris, Piastri, Perez i Leclerc.

Objava Verstappen najbrži uoči kvalifikacija u Japanu! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: fermen