Svojim prošlosezonskim nastupima u bolidu Williamsa Alexander Albon privukao je interes ekipa iz vrha Formule 1, što je nagnalo Jamesa Vowlesa da razjasni status svog vozača…

Alexander Albon odlično je odradio prošlu sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1. U ne baš briljantnom bolidu Williamsa, njegove su vožnje često bile upravo briljantne te je svojoj ekipi naposljetku osigurao sedmo mjesto u poretku konstruktora. Pritom gotovo da nije imao nikakvu pomoć momčadskog kolege Logana Sargeanta koji je stalno bio u velikom zaostatku. Na koncu, Albon je osvojio 27 od momčadskih 28 bodova.

Dobrim vožnjama Tajlanđanin je privukao pažnju vodećih timova. Spominje se u medijima opcija njegovog povratka u Red Bull 2025. godine, a mogao bi se naći i na meti Mercedesa, koji za iduću godinu mora pronaći vozača koji će popuniti mjesto upražnjeno Hamiltonovim odlaskom.

Postojale su određene nedoumice oko Albonovog ugovora, ali prilikom predstavljanja livreje novog Williamsovog bolida FW46, šef momčadi James Vowles sve je pojasnio.

“Alex je potpisao s Williamsom do kraja 2025. To nije nešto o čemu sam puno govorio javno jer nisam osjećao potrebu za time. Stoga, sve ono što čitate, to su u najboljem slučaju samo nagađanja pojedinaca.”

“Kao što sam već govorio, naš je posao u Williamsu stvoriti novo okruženje koje zaslužuje vozača Alexovog kalibra. Jednostavno je tako. On je nevjerojatan vozač koji zaslužuje mjesto bliže vrhu. On i ja dosta pričamo o tome u kojem pravcu želimo ići. Želimo zajedničko putovanje u ovom timu koje će dugo trajati. Moramo zaslužiti to pravo i ne umišljam da će nam išta biti poklonjeno. Moramo demonstrirati svijetu da mi nismo stari Williams, da ne gledamo iza sebe, već da kontinuirano idemo prema naprijed”, rekao je Vowles.

Dakle, ugovor je tu, no svjedočili smo u prošlosti da to ne mora nužno biti garancija bilo čega. Dođe li neka velika momčad na Williamsova vrata noseći darove, dogovor je uvijek moguć. Primjerice, Valtteri Bottas je također bio pod ugovorom s Williamsom kad je dogovoren njegov prelazak u Mercedes.

“Bih li mu ja stao na put? Ja imam odgovornost prema Williamsu na svojim leđima, to je najvažnija stvar za mene. Nemam odgovornost prema pojedincu, u ovom slučaju prema Alexu, već prema momčadi. Ako bi došlo do takve odluke, to bi bilo zato što bi meni bilo vrlo jasno da donosim odluku koja je ispravna za dugoročne ciljeve momčadi”, poručio je šef Williamsa.

S pitanjem o svojoj budućnosti susreo se i Albon: “Vidjet ćemo. Vrijeme će pokazati. Koncentriran sam na 2024. i neka tako ostane. Trebamo biti fokusirani na naš napredak za 2025. i ja sam posvećen tome. Realno gledajući, želim biti s ovom momčadi. Ako je momčad tamo gdje ja želim da ona bude, onda nema prepreka dugoročnom ugovoru. Ići ćemo na sve ili ništa, to je neka moja ideja.”

Objava Vowles: Albon ima ugovor s Williamsom do kraja 2025. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak