Stigli smo do kraja još jedne WSBK sezone s kojom se opraštamo posljednjom utrkom prvenstva u Jerezu. Postojale su teoretske šanse da Razgatlioglu dostigne zaostatak od 60 bodova za vodećim Bautistom s obzirom da maksimalnim učinkom, sa sve tri pobjede, može osvojiti 62 boda. Rekli bismo da je to moguće kad bi Bautista ostao kući međutim Španjolac je na domaćoj stazi također išao na maksimalan broj bodova. Treće mjesto je, također gotovo sigurno, bilo rezervirano za Reu. Iako matematički nije bilo realno očekivati iznenađenja, poznavajući karakter titanic tria ali i ostalih mladih lavova, nije bilo niti sumnje da li će se u Jerezu voziti na nož. Uz to, Toprak i Rea su svoje dugogodišnje suradnje sa Yamahom i Kawasakijem zasigurno željeli završiti na pobjedničkom postolju. Kao i do sada, kod njih nikad nije bilo puno kalkulacije, svaka utrka se vozila kao da je posljednja.

Pole position osvojio je Bautista a pored njega su se u prvi red kvalificirali Aegerter i Lowes. Četvrti je startao Rea dok je Toprak krenuo sa šestog mjesta. Bautista je očekivano poveo prvu SBK utrku, Rea i Toprak su brzo stigli do drugog i trećeg mjesta a u trećem krugu je Toprak prošao na drugo mjesto i krenuo barem u pokušaj lova na Bautistu koji je vozio najbržih 1.40.3.

Vodeći dvojac brzo se odvojio a Rea je ostao u grupi sa Lowesom i Locatellijem u borbi za treće mjesto. Bau je na ravnim dijelovima staze povećavao prednost koju bi u sporijem dijelu Toprak dostizao. Trajao je Turčinov priključak nekoliko krugova kada se Bau odvojio i tu je pitanje prvog i drugog mjesta, kako u utrci tako i u ukupnom poretku u prvenstvu, bilo odlučeno. Treće mjesto je osvojio Locatelli koji je prestigao Reu. Bautista je pobjedom u prvoj utrci potvrdio Ducatijevu nadmoć koja se vidjela kroz cijelu sezonu, što naravno ne umanjuje njegove sposobnosti, i zasluženo obranio naslov prvaka.

Nedjeljne utrke su na programu u 10 i 13 sati.