Utrkom u Australiji počelo je ovogodišnje izdanje WSBK prvenstva. Nakon velikih promjena u timovima, a ponešto i u pravilniku, s nestrpljenjem smo čekali vidjeti kako su se vozači i timovi pripremili ili za sezonu koja će ove godine sastojati od samo 12 za sada predviđenih utrka. Prva na redu, tradicionalno je ona na Phillip Islandu gdje su prošli tjedan voženi zadnji testovi na kojima je Toprak skinuo apsolutni rekord staze no prvi slobodni treninzi uoči utrke nisu bili baš uspješni za “Titanic trio”. Rea je već ušao u neku vrstu otvorenog rata s Yamahom, Bautista se još traži a Toprak je do FP3 stigao do drugog vremena. Treba napomenuti da su i vremenski uvjeti odnosno ponovno vrlo jaki vjetar, utjecali na vozače. Stvari se do kvalifikacija nisu previše promijenile pa je Pole position na Superpole-u zauzeo Bulega ispred Iannonea i A. Lowesa. Iz drugog reda su startali Aegerter, Razgatlioglu i Locatelli a iz trećeg Gardner, S. Lowes i Bautista.

Najbolje je startao Iannone, iako ovaj put nije bilo galebova, a do drugo mjesta je stigao Bautista ispred Lowesa, Topraka i Bulege. 1.29.7 bilo je vrijeme s kojim je Iannone branio prvo mjesto ali nije uspijevao odmaknuti. Bulega je napao i izgurao Bautistu, nakon toga prošao i Topraka. Bautistu je izgurao do desetog mjesta a u pokušaju povratka Bau je proklizao prednjčši kotač pa je pao dva kruga kasnije no ii vratio se na zadnje mjesto.

Bulega je nastavio svoju dominaciju, u desetom krugu skinuo je Lowesa pa i preuzeo vodstvo od Ianonnea te odmah napravio odmak od pola sekunde. Lowes je također pžrošao Iannonea a Toprak se na četvrtom mjestu borio sa Locatellijem iza kojeg je odmah bio Petrucci. Na 12 krugova do kraja krenuli su ulasci u boxove s minimalnim trajanjem od 63 sekunde. Prvo četvorka slupa je ušla i izašla iz boxa. Buulega je i dalje vodio tu grupu ispred Topraka, Lowesa i Iannonea. Tu je već pitanje pobjednika praktično bilo riješeno jer je Bulega daleko odmaknuo, na skoro 4 sekunde, Iannone se probio do drugo mjesto, Lowes na treća a četrti TOprak je kažnjen zbog prebrzog izlasak iz boxa. U međuvremenu ga je prošao i Locatelli. Zanimljivo, Bautista i Rea su se u tom trenutku borili za 17. mjesto.

Ulaskom u zadnjih pet krugova Bulega je bio siguran u vodstvu, Locatelli je držao drugo mjesto, Iannone treće a Toprak je napadao Lowesa za četvrto. Iza njih su oko tri sekunde zaostajali vd Mark i Aegerter. No trebalo je uzeti u obzir i Toprakovu kaznu koja tu nije bila uračunata. Svoj prvi nastup u SBK, Bulega je proslavio pobjedom dok su pored njega na podij popeli Locatelli i Iannone koji je također odličnim rezultatom proslavio povratak.

Superpole utrka je na programu je sutra u 3.00 a druga WSBK utrka u 6.00 sati.