Plavuša u “muškom svijetu”

Maja Lena Lopatny, novinarka i voditeljica TV Automagazina

Žene i vrijeme, to su dva suprotna pojma. Svakom muškarcu je dobro poznata rečenica: “Dragi gotova sam za pet minuta!”, a budemo iskreni to nikada nije pet minuta. Nama ženama kad smo zaokupljeni stvarima poput sređivanja, se čini kao minuta, a muškarcima se čini kao cijela vječnost. Da pojasnim..

Tako jučer dogovaramo snimanje u centru grada, brinući se oko gužve, muški dio naše ekipe me razuvjerava da ujutro nije gužva. Krenula sam petnaest minuta prije dogovorenog vremena i bez gužve bi stigla i pet minuta prije dogovorenog vremena. Naravno, čim sam skrenula u prvu glavnu ulicu upala sam u gužvu i zakasnila dodatnih deset minuta. I sad, u to vrijeme odvija se rasprava putem sms: “Kako nisi krenula ranije?”, i da naravno “..da je gužva ujutro u centru grada”. Prema meni, očito imamo različito shvaćanje pojma gužve. Meni gužva vrlo jednostavno označava situaciju u prometu koja se odvija bez čekanja. Muškom dijelu naše ekipe očito ne. Njima je gužva pojam u kojem automobili stoje u redu od par kilometara I onda slijedi omiljeno pitanje: “Zašto kasniš?”. Ja da dođem na snimanje, samo spremanje traje sat vremena, tu je: odjeća, šminka, frizura, nakit, losion za tijelo, parfem, trepavice.. Halooo?!! Pa znate koliko je to posla. I još isparkiravanje (minimalno tri minute- iako se smatram dobrim vozačem, ali ipak je sigurno sigurno), i na kraju gužva..I kad sve to uzmete u obzir što je deset minuta?! Kad za samo popravljanje trepavica izgubim deset minuta..E moji momci..

E sad, kako žena može raditi u muškoj ekipi? I pazite i to još u autoindustriji. Budimo realni, koliko god se trudila nikad neću biti takav ekspert za automobile, poput nekog tko to razumje od malih nogu. Mene mama nije učila što jednolitreni motor s tri cilindra, a muškarci odrastaju uz takve podatke. Ili ja samo imam predrasude prema njima? Ne, nemam, pokušavam biti realna. Kao što je njihova realnost znati i najmanji podatak o njihovim strastima- automobilima, tako je moja realnost da pet minuta nikad nije pet minuta. Spremanje i sređivanje uvijek idu uz snimanje autoemsije. Ipak očito je da su muškarci su s Marsa, a žene s Venere- a moramo živjeti na zajedničkoj planeti znanoj pod imenom Zemlja.. Pa ti sad budi pametan? A opet, ne možete bez nas.. jer prva asocijacija uz dobar automobil su uvijek lijepe žene..Ovo je samo jedna u nizu naših anegdota, a kad čujete s kojim se sve žene izazovima susreću u radu s automobila, možda ćete nas bolje i razumjeti.. Čitamo se i dalje.. u epizodi 2…