Dva tjedna nakon VN Kanade nastavlja se turneja po Europi, i to s tri uvezana trkaća vikenda. Prvi od ta tri je trkaći vikend u Barceloni za VN Španjolske koji je okončan današnjom utrkom. Na kraju zanimljive utrke pune dvoboja i pretjecanja je kao pobjednik izašao Max Verstappen u Red Bullu. Drugi je bio McLarenov Lando Norris. Iako je Lando u završnici jako pritiskao i smanjivao zaostatak za Verstappenom, nije uspio dovoljno smanjiti kako bi ugrozio Nizozemca do kraja utrke.

Treći je završio Lewis Hamilton u Mercedesu, što je njegovo prvo postolje ove sezone. Četvrti je završio njegov momčadski kolega George Russell.

Iza dva Mercedesa je završio Ferrarijev dvojac. Peti je bio Charles Leclerc a šesti Carlos Sainz. Na sedmom mjestu je završio Oscar Piastri u McLarenu.

Na razočaravajućem osmom mjestu je završio drugi Red Bullovac Sergio Perez. Odličnu utrku su imali vozači Alpinea. Deveti je završio Pierre Gasly a deseti Esteban Ocon.

Sljedeća utrka je već idući vikend u Austriji.

Tijek utrke

Imali smo promjenu u startnom poretku nakon kvalifikacija. Albon je zbog velikog broja promijenjenih komponenti morao startati iz boksa.

Oko staze je bilo naoblake, te je šansa za kišom bila realna iako vrlo mala. Uz to, veća je temperatura staze i zraka nego za vrijeme kvalifikacija.

Svi vozači osim Albona su startali na mekim gumama.

Fantastičan start je imao Russell koji je u prvom zavoju preuzeo vodstvo. Norris je pao na treće mjesto iza Verstappena na drugom mjestu. Hamilton je nakon starta bio četvrti, zatim su dva Ferrarija zadržala svoje startne pozicije Gasly je bio sedmi, Piastri se popeo na osmo mjesto, Ocon je bio deveti a Hulkenberg je bio deseti.

Verstappen je odmah počeo pritiskati Russella. Odmah početkom trećeg kruga fantastičnim potezom s vanjske strane prvog zavoja Verstappen je prestigao Russella za vodstvo u utrci. Do početka drugog sektora Verstappen je već stvorio sekundu prednosti i svima je odjurio. Pritom je odvozio najbrži krug. Dok smo mi gledali borbu za vodstvo, Sainz je prestigao Leclerca za peto mjesto. Prema momčadskom radiju, bilo je bliskog kontakta između dva Ferrarija prilikom njihove borbe za peto mjesto. U ponovljenom snimku smo vidjeli kako je došlo do kontakta prednjeg lijevog Leclercovog i zadnjeg desnog Sainzovog kotača pri čemu je Sainz skratio drugi zavoj i tako prestigao Leclerca.

U desetom krugu je Verstappen imao dvije sekunde prednosti ispred Russella. Iza Russella su redom bili Norris, Hamilton, Sainz, Leclerc, i svi su imali mogućnost korištenja DRS-a. Dva kruga kasnije Hamilton je izgubio tu mogućnost, te su ga dva Ferrarija pritiskala.

Mnogi vozači iza vodeće šestorke su otišli ranije u boks po novi set guma. To su bili Albon, Ocon, Perez, Hulkenberg, Bottas, Zhou, Magnussen, Tsunoda i Sargeant. Russell je prvi od vodećih u 15. krugu otišao po novi set guma.

Odmah iza njega je Sainz otišao u boks, te je zbog spore promjene guma zamalo izgubio poziciju od Španjolca. Krug iza Hamilton je otišao po novi set guma. Vratio se iza Sainza i Alonsa. U 17. krugu Verstappen je otišao u boks i nakon odlične promjene guma od 1.9 sekundi se vratio na četvrto mjesto. Iza njegovih leđa, Sainz i Hamilton su vodili odličnu borbu za poziciju.

19. krug je bio krug u kojem je Hamilton lijepim potezom prošao Sainza u prvom zavoju, uz blagi kontakt dva bolida. Odmah je taj krug Hamilton odvozio najbrži krug utrke. Tek krajem 23. kruga Norris je otišao u boks po novi set srednje mekih guma. Vratio se na šesto mjesto iza Sainza, a krug kasnije Leclerc je također otišao u boks po novi set srednje mekih guma. Leclerc se vratio na sedmo mjesto iza Gaslyja.

Tako je poredak u 25. krugu bio Verstappen, Russell, Hamilton, Sainz, Norris, Gasly, Leclerc, Ocon, Perez, Piastri. Dva kruga kasnije Norris je prestigao Sainza za četvrto mjesto, a Leclerc je prestigao Gaslyja za šesto mjesto. U 28. krugu Piastri je prošao ispred Pereza za deveto mjesto.

Lando je nastavio smanjivati zaostatak. Sljedeći je na meti bio Hamilton na trećem mjestu. Pritisak se isplatio u 32. krugu i Norris se probio na treće mjesto. Osim njega, Piastri se također probijao te je do 34. kruga došao do sedmog mjesta.

U 35. krugu Norris se lijepim potezom u trećem zavoju probio na drugo mjesto, da bi potom u kroz iduća dva zavoja izmjenjivali pozicije sve dok do kraja drugog sektora konačno Norris nije potvrdio preuzimanje drugog mjesta.

Krajem 37. kruga Russell je otišao drugi put u boks po set tvrdih guma. Pratio ga je Sainz s istom taktikom. Vratili su se na sedmo i osmo mjesto redom. Na vrhu je Norris iz kruga u krug smanjivao zaostatak za Verstappenom te je do 44. kruga on iznosio 4.2 sekunde. U istom krugu Hamilton je otišao u boks po set mekih guma i vratio se na sedmo mjesto iza Sainza. Krug kasnije Verstappen je otišao po novi set mekih guma i vratio se na treće mjesto. U 46. krugu su Mercedesi u akciji – Hamilton je prestigao Sainza za šesto a Russell Piastrija za četvrto mjesto. Krug kasnije Piastri je otišao po novi set guma.

Norris je krug nakon Piastrija otišao u boks po novi set guma. Prešao je na meke gume i vratio se na drugo mjesto točno ispred Russella. Nakon završnih promjena guma u 49. krugu poredak je bio Verstappen, Norris, Russell, Hamilton, Sainz, Leclerc, Perez, Piastri, Gasly, Ocon.

Norris je počeo nizati brze krugove. 15 krugova prije kraja njegov zaostatak za Verstappenom je bio 5.8 sekundi. Iza njega Hamilton je prestigao Russella za treće mjesto u 52. krugu.

U 55. krugu Sainz je propustio Leclerca na peto mjesto. Norris je i dalje nizao brze krugove, ali deset krugova prije kraja je njegov zaostatak bio 5.2 sekunde iza Verstappena. Iako je pritiskao, do kraja utrke nije mogao ugroziti Maxa te je Verstappen došao do nove pobjede ispred Norrisa i Hamiltona.

Rezultat utrke:

Objava Max Verstappen pobjednik u Barceloni za VN Španjolske! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Tomislav Radić