Šef Red Bullove F1 momčadi osvrnuo se na promjenu u vozačkoj postavi AlphaTaurija, komentirajući zašto epizoda Nycka de Vriesa nije bila uspješna i što bi se moglo događati u budućnosti nakon povratka Daniela Ricciarda.

Nyck de Vries dugo je čekao pravu priliku u Formuli 1, a kad je tu priliku konačno dobio, ista nije baš dugo trajala. Na početku ove sezone potpisao je za AlphaTauri, a nakon samo deset utrka postao je ‘bivši’. Tako to ide u Red Bullovoj zajednici. Nije prvi, a vrlo vjerojatno ni posljednji koji je doživio ovakvu sudbinu.

S jedne strane stoji da nije uspio osvojiti niti bod u ovoj sezoni i da je u velikoj većini slučajeva bio sporiji od momčadskog kolege Yukija Tsunode, no s druge strane, dobio je samo deset utrka. I to u najlošijem bolidu na gridu. Japanac je uspio osvojiti tek dva boda, tako da nije ni njegov učinak značajno bolji.

Otkaz za De Vriesa ovako je prokomentirao Christian Horner: “Situacija je postala teška za Nycka. Očekivanja su od njega bila velika, iako nije imao iskustvo iz Formule 1, on je vrlo iskusan vozač. Mislim da se stvorio generalni osjećaj da Nyck nije ispunio očekivanja i tada se postavilo pitanje koje su opcije otvorene ako bismo se odlučili za promjene.”

“Iz perspektive Red Bulla, najzanimljivija opcija za mene bila je vidjeti kako će Daniel voziti. To je odluka koja je donesena. Sve se dogodilo prilično brzo i on je tu već za Veliku nagradu Mađarske.”

Bilo kako bilo, Nizozemac je out, a povratnik Daniel Ricciardo je in. Australac je ove sezone imao ulogu rezervnog vozača Red Bull Racinga, a kakve su opcije za budućnost i njegov eventualni povratak u ‘A’ ekipu?

“U ovom trenutku dogovor stoji samo do kraja sezone i nema nikakvih promišljanja ili očekivanja za period iza toga. Posudili smo ga AlphaTauriju do kraja godine”, kaže Horner.

“Jasno, naši će vozači i sljedeće sezone biti Max i Checo, ali uvijek je dobro imati talent u rezervi. Ja mislim da Daniel gleda na AlphaTauri kao priliku za istaknuti kandidaturu za sjedalo u Red Bullu 2025. To je njegov cilj i zadatak pri odlasku u AlphaTauri, mislim da to vidi kao najbolju rutu da bi prezentirao svoje mogućnosti za 2025.”

Ricciardo je dobio 12 utrka do kraja sezone za pokazati što trenutno može, a sasvim sigurno bit će pod velikim povećalom već od prvog izlaska na stazu Hungaroring ovog vikenda.

Objava Horner: De Vries nije ispunio očekivanja, a Ricciardo cilja na mjesto u Red Bullu 2025. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak