Kako Formula 1 ulazi u svoju treću sezonu s trenutnim bolidima s efektom tla, Adrian Newey smatra da će ostale momčadi imati bolide koji će nalikovati svemoćnom RB19 iz prošle godine te je izrazio zabrinutost u vezi RB20.

Red Bull će biti posljednja momčad koja će predstaviti svoj bolid prije početka predsezonskih testiranja, a Adrian Newey je detaljno opisao odluku da se za ovogodišnji RB20 koristi tek ‘treća evolucija’ tog bolida u nadi da će zadržati druge momčadi iza sebe.

Momčad sa sjedištem u Milton Keynesu osigurala je 10 pobjeda u zadnjih 11 utrka 2022. godine i nastavila je tim tempom i u sljedećoj godini. U prošloj sezoni slavili su u rekordnoj 21 od 22 utrke sezone često s prednošću većom od 20 sekundi. Red Bull je uživao značajnu prednost u odnosu na rivale, ali kako se pravila razvijaju tako i ostale momčadi napreduju pa se razlika među ekipama smanjuje, a to izaziva zabrinutost kod Red Bullovog ”čarobnjaka iz sjene”.

”Naš bolid je vrlo sličan trećoj evoluciji bolida iz 2022. godine. Prošlogodišnji bolid je bio evolucija onog iz ’22. godine u svojim glavnim točkama, normalan zimski razvoj u pogledu aerodinamike, određeno razumijevanje onoga što smo morali učiniti s ovjesom kako bismo pokušali poboljšati bolid i izbacivanje težine iz njega jer nismo došli do limita težine u ’22.”

”Ovogodišnji bolid treća je evolucija tog originalnog RB18. Ono što ne znamo, naravno, je li treća evolucija previše konzervativna, dok su drugi napravili nešto drugačije? Jednostavno ne znamo”, rekao je Newey.

Adrian Newey je u svojoj karijeri dizajnirao bolide koji su osvojili 12 konstruktorskih i 13 vozačkih titula prvaka svijeta, a od kada se pridružio ”Bikovima”, odigrao je ključnu ulogu u njihovom uspjehu. Ipak, priznao je da je dominacija Red Bulla u 2023. bila potpuno iznenađenje s obzirom na to da druga godina korištenja istih tehničkih pravila obično rezultira približavanjem momčadi u pogledu zaostataka.

”RB18, prvi bolid prema novim propisima, mislim da smo uspjeli pravilno postaviti temelje u smislu načina na koji smo pristupili istraživačkom procesu, arhitekturi bolida, u pogledu njegove konfiguracije i tako dalje.”

”Uspjeli smo izvesti pristojan bolid koji smo onda razvijali kroz ’22. godinu. I očito, imali smo vrlo snažnu drugu polovicu sezone u ”22.”

”U 2023., dakle u drugoj sezoni tih novih pravila, očekivali smo da će se grid približiti. Stoga, prošla godina nas je sve, a posebno mene, potpuno iznenadila. Zaista nismo očekivali dominaciju koju smo imali.”

”Ove godine, koliko sam shvatio puno je ljudi, puno je naših rivala ovaj put pomno proučilo situaciju i pretpostavljam da će biti dosta bolida koji će izgledati vrlo slično našem”, zaključio je Newey.

Objava Adrian Newey izrazio zabrinutost u vezi Red Bullova bolida za 2024. pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Stjepan Feketija