Prvi dio sezone Formule 1 je završen, a Fernando Alonso uspio je zadržati treću poziciju u poretku vozača. Nakon dva slabija nastupa, ostvario je još jedan Top 5 plasman, a u svom komentaru vikenda osvrnuo se na ponašanje Aston Martinovog bolida i promjenjive uvjete koji su vladali u Belgiji.

Čak šest plasmana na pobjedničko postolje imao je Fernando Alonso u prvih osam nastupa ove sezone. Njegova era u Aston Martinu počela je izvrsno, ali onda su se ipak počeli događati nešto lošiji trkaći vikendi. Sedmo mjesto u Španjolskoj i Engleskoj, tek deveto u Mađarskoj.

Lewis Hamilton počeo je ozbiljno prijetiti njegovom trećem mjestu u ukupnom poretku vozača, ali Alonso je u Belgiji ipak uspio zadržati poziciju, za samo jedan bod. Mercedesov vozač završio je nedjeljnu utrku na četvrtom, a Aston Martinov na petom mjestu i sad je omjer 149-148 u korist Španjolca.

“Imao sam osjećaj da je bolid brz. Momci su ponovno napravili izvanredan posao sa strategijom, također i sa zaustavljanjima u boksu. I u subotu smo zaradili nekoliko pozicija, iako na kraju nismo završili sprint. Da, rekao bih da se bolid opet ponašao normalnije.”

“Vodili smo neka promišljanja nakon Mađarske, nakon Silverstonea. Momčad je napravila neke promjene postavki na bolidu i mislim da se to isplatilo. Osjećaj u bolidu bio je normalniji, bili smo kompetitivniji. Tako da, sretan sam. To je dobar poticaj za ovo ljeto”, izjavio je Alonso nakon utrke u Belgiji.

Uvjeti na stazi Spa stalno su se mijenjali. Čas se vozilo po suhom, čas po kiši, a Fernando kaže da nije bilo lako uhvatiti željeni ritam. Priznaje da se pomalo plašio hoće li brzine biti dovoljno za obranu petog mjesta.

“Nije bio jednostavan vikend, nije bilo lako ući u ritam pošto smo imali kišne kvalifikacije i uvjeti na stazi su se stalno mijenjali. Nismo baš iskusili stazu po suhom. Ja mislim, osim McLarena, svi su ostali bili na postavkama za suho ili tu negdje. Nismo odvozili dva kruga u istim uvjetima kroz cijeli vikend.”

“Na startu utrke sam imao sreće. Prije Eau Rougea sam zaradio nekoliko pozicija i bio sam pomalo zabrinut hoćemo li pasti u poretku, hoće li naša brzina biti dovoljno dobra za zadržati tu poziciju. No bilo je dobro, bolid je bio brz. Zadržali smo iza jedan Mercedes i McLaren. Bili smo u tom miksu i to je dobra vijest prije ljetne stanke”, komentirao je Španjolac.

U subotu je Alonso navršio 42 godine. Najstariji je vozač na gridu, ali opet dolazimo do one poznate izreke kako su godine “samo broj”.

“Ljudi su već vidjeli da nije velika promjena kad imate 41 godinu ili kad imate 25. Više je stvar u glavi, u motivaciji, pristupu vikendima. Ima primjera i u drugim timovima, koji se sad više oslanjaju na iskustvo, kao recimo AlphaTauri s Danielom. Nije stvar u mladosti, nego u brzoj vožnji”, zaključio je Alonso.

Što se konstruktorskog poretka tiče, Aston Martin je na trećem mjestu s 51 bodom zaostatka za Mercedesom. Dugo je Alonso držao svoju ekipu na drugom mjestu, ali Mercedes je u prednosti jer oba vozača redovito osvajaju dobre bodove, dok Lance Stroll stalno kaska za svojim timskim kolegom. Ferrari je došao na samo pet bodova do Aston Martina i bit će zanimljiva borba u drugom dijelu sezone.

Objava Alonso: Cijeli vikend nismo odvozili dva kruga u istim uvjetima pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak