Nakon što je u 15 sezona natjecanja u Formuli 1 osvojio sedam titula svjetskog prvaka i u svakoj od tih sezona ostvario najmanje jednu Grand Prix pobjedu, Lewis Hamilton već dvije godine nije stao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Priznao je da se zbog toga počeo preispitivati, ali i da je bio jako frustriran početkom ove godine kad je shvatio da Mercedesov bolid i dalje ima iste nedostatke.

Lewis Hamilton kroz svoju je karijeru navikao na uspjehe, a posebno plodonosno za njega bilo je razdoblje u Mercedesu od 2013. do 2021. godine u kojem je osvojio šest naslova prvaka i još dvaput bio drugi. U tom je razdoblju pobijedio čak 82 puta u Formuli 1.

Međutim, nakon promjene tehničkih pravila za 2022. godinu, Mercedes je ispao iz borbe za sami vrh. Red Bull je preuzeo status najbolje momčadi u Formuli 1, a ostalima su ostavili samo mrvice. Prošle godine je Mercedes imao barem jednu pobjedu, onu Georgea Russella u Brazilu, a ove godine niti jednu. Hamilton je imao jedan pole position (VN Mađarske) i šest plasmana na postolje, a u prvenstvu je zauzeo treće mjesto.

U opširnom intervjuu za BBC priznaje da je počeo sumnjati u vlastite sposobnosti tijekom tog teškog perioda bez željenih uspjeha.

“Generalno, kad imate tešku sezonu poput ove, uvijek ima trenutaka u kojima se pitate: ‘Je li do mene ili je do bolida? Imam li i dalje ono što je potrebno ili je nestalo?”

“Jer nedostaje vam, znate… Ono kad se dogodi magija i kad sve dođe na svoje mjesto, bolid i vi i ona iskra, to je nešto izuzetno. To je ono što tražite. I ja sam samo čovjek. Ako vam itko na svijetu kaže da ne prolazi kroz takve stvari, onda je u poricanju. Svi smo mi ljudska bića”, kaže sedmerostruki prvak svijeta.

Lewis Hamilton na VN Singapura

Lewis nema toliko zamjerki na svoje nastupe u nedjeljnim utrkama, ali kvalifikacije su mu zadavale dosta poteškoća. Neočekivano kad govorimo o vozaču koji ima 104 pole positiona u karijeri.

“Većinom su moji nastupi u utrkama bili stvarno dobri. S time sam sretan jer sam išao prema razini na kojoj bih trebao biti. Kvalifikacije su i dalje područje koje bih trebao popraviti. Mučili smo se kao momčad s izvlačenjem performansi iz ovih guma. Mogli ste primijetiti da je bilo vikenda u kojima bi George bio značajno sporiji, dok sam ja bio u redu, a onda bismo samo zamijenili uloge. To je do nekih malih detalja na bolidu”, objašnjava Hamilton.

Mercedes se 2022. na predsezonskom testiranju pojavio s bolidom koji se značajno razlikovao od svih drugih. Bio je revolucionaran, no ne i dovoljno efikasan. Hamilton priznaje da je puno očekivao od 2023., ali da ga je jako frustriralo što momčad nije željela poslušati ono što je on govorio.

“Sjećam se da je osjećaj bio potpuno isti i to definitivno nije bilo odlično za osjetiti. Stvarno sam puno očekivao. U veljači kad smo gledali u kojem pravcu bolid ide, bio sam malo uplašen. Godinu ranije govorili smo kako je bolid izvrstan, jedinstven i kako nitko neće imati takav, a onda smo došli na prvo testiranje…”

“Zato sam ovaj put bio oprezniji kad sam slušao. Mislio sam si ‘vidjet ćemo’, a onda je bolid imao sve te probleme. Jednostavno sam znao da nas čeka duga godina. Naravno da je bilo frustracija jer sam pitao za određene promjene, a one nisu napravljene. Nitko nije znao u čemu je točno problem, nitko nije znao riješiti ga. Imajući iskustvo iz prošle godine, angažirao sam se i prionuo poslu, sjedio s dečkima. Imali smo puno bolje sastanke.”

“Mogao sam tako ostati puno pozitivniji tijekom godine. Znao sam da će biti duga sezona, ali nisam želio da se predamo, nego da nastavimo stiskati kako bismo izvukli maksimum iz bolida, kakav god on bio. Oni su mislili da je bolid u osnovi dobar te da samo treba neke preinake, ali to nije bio slučaj. Zato sam bio frustriran u veljači, zato što nisu napravili promjene koje sam tražio”, priznaje Lewis.

“No nismo imali zvijezdu Sjevernjaču na početku godine, uz pomoć koje bismo znali točno prema čemu trebamo ići. Umjesto toga, naš je put bio prilično krivudav u tom pokušaju da dođemo gdje trebamo biti. Svako toliko, dogodilo bi se nešto pozitivno. Pomislite: ‘OK, to je to.’ Onda se sve okrene, tako da vam se cilj stalno pomiče, što je tipično.”

“Vjerujem da sada imamo našu Sjevernjaču. Mislim da to nismo imali zadnje dvije godine, a dolazak do nje opet neće biti jednostavan. Imam vjere da ćemo doći tamo.”

Svoj jedini pole position u zadnje dvije godine Hamilton je osvojio u Mađarskoj

Lewis će 7. siječnja iduće godine navršiti 39 godina. S Mercedesom je potpisao novi dvogodišnji ugovor, što znači da će u sportu ostati i nakon 40. rođendana. Nekad je govorio da si tako nešto ne može zamisliti, ali predomislio se.

“Morate naučiti da nikad ne treba reći ‘nikad’. Definitivno nisam mislio da ću nastavljati. Sezone su ludo duge, puno vremena provodite daleko od svih. Radim to već 16 godina, naporno je. Puno je tu sjaja i glamura, puno pozitivnih stvari, ali ni u kojem slučaju nije lako ostati na najboljoj razini, ostati posvećen, biti u treningu i nastaviti isporučivati rezultate. Puno je pritiska.”

“Stalno ste pod povećalom, a ja sam u situaciji u životu da ne mogu pobijediti. Ako dobijem utrku, kažu: ‘Oh, on je sedmerostruki prvak svijeta i ima 103 pobjede.’ Ako ne budem dobar, onda me kritiziraju. Mogu samo izgubiti u ovom trenutku. Sigurno da je bilo perioda u kojima sam se pitao želim li to prolaziti.”

“I dalje volim voziti. I dalje volim sjesti u bolid. Kad upale bolid i imate cijelu tu ekipu oko sebe pa krenete niz pit lane, i dalje na licu imam isti osmijeh kakav sam imao prvog dana”, kaže vozač čija će F1 karijera iduće godine doživjeti punoljetnost.

Mogu li Hamilton i Mercedes ponovno dosegnuti zvjezdane vrhunce? Pobjeđivati u utrkama i vratiti se na tron? Prve odgovore dobit ćemo za malo više od tri mjeseca, kad vidimo s kakvim su se adutima pojavili na otvaranju iduće sezone u Bahreinu.

Objava Hamilton: U ovakvoj sezoni zapitate se je li do vas ili do bolida pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak