Karakteristična MINI zabava u vožnji sada je dostupna u fascinantnom, održivom obliku. MINI Cooper S E Countryman ALL4 prvi je model britanske premium marke u kojem hibridni plug-in pogon nudi mogućnost mobilnosti koja je isključivo električna, a time i bez emisija, uz to što nudi uzbuđenje sportske agilnosti i vrhunske svestranosti.

Karakteristična MINI zabava u vožnji sada je dostupna u fascinantnom, održivom obliku. MINI Cooper S E Countryman ALL4 prvi je model britanske premium marke u kojem hibridni plug-in pogon nudi mogućnost mobilnosti koja je isključivo električna, a time i bez emisija, uz to što nudi uzbuđenje sportske agilnosti i vrhunske svestranosti. Zadatak pružanja učinkovitog pogona naprijed dijeli se između tro-cilindarskog benzinskog motora i sinkronog električnog motora. Zajedno proizvode sustav izlazne snage od 165 kW/224 KS. Jednako impresivna je prosječna potrošnja goriva od 2,3 do 2,1 litre na 100 kilometara i emisija CO2 od 52 do 49 grama po kilometru (Vrijednosti na osnovu EU ciklusa ispitivanja za hibridna plug-in vozila). MINI Cooper S E Countryman ALL4 je stoga savršeno vozilo za urbane ciljne skupine koje žele uživati u prednostima isključivo električne mobilnosti pri svakodnevnom putovanju između kuće i posla, a istodobno imaju koristi od neograničene svestranosti dugačkih putovanja vikendom.

MINI Cooper S E Countryman ALL4 kombinira varijabilni koncept prostora najvećeg člana generacije novih modela s održivošću eDrive tehnologije BMW grupe i električnim pogonom na sve kotače. Motor s unutarnjim izgaranjem pokreće prednje kotače, a električni motor stražnje kotače. MINI Cooper S E Countryman ALL4 može biti pogonjen samo električnom energijom, ne samo u gradskom prometu, ali i puno dalje od toga – pri najvećoj brzini od 125 km/h i dosegom do 42 kilometra. Uzimajući snagu oba pogonska načina, pruža i zabavu u vožnji daleko od cesta koje se pojavljuju. “Hibridni plug-in koncept savršeno se podudara s novim MINI Countrymanom jer nudi inteligentni pogon na sve kotače kao i sposobnost pogona samo električnom energijom, kako u urbanim sredinama tako i na većim udaljenostima. Ovaj koncept je jedinstven u segmentu “, kaže Uwe Seitz, voditelj projekta MINI Cooper S E Countryman ALL4.

MINI Cooper S E Countryman ALL4: pregled novina.
– Prvi hibridni plug-in model marke.
– Visokokvalitetne eDrive komponente BMW Grupe, konfigurirane tako da odgovaraju ovom specifičnom modelu, koje se nadovezuju na stručnost dobivenu iz razvoja BMW iPerformance automobila.
– Tro-cilindarski benzinski motor i električni motor kombiniraju kako bi proizveli ukupnu izlaznu snagu od 165 kW/224 KS.
– Potrošnja goriva u EU ciklusu ispitivanja: 2,3 – 2,1 litara/100 km, emisija CO2: 52 – 49 g/km.
– Električna vožnja pri brzinama do 125 km/h s dosegom do 42 kilometra.
– Novi doživljaj vožnje zbog električnog pogona na sve kotače ALL4.
– Litij-ionska visokonaponska baterija može se napuniti preko zidne kutije („wallbox“) za 2 sata 30 minuta.
– Tri načina rada dostupna za odabir putem eDrive prekidača.
– Zasloni specifični za hibrid.

MINI je pionir u području električne mobilnosti.
Tehnološka stručnost i raspon modela BMW Grupe pružila joj je vodeću ulogu u području električne mobilnosti. MINI je u tom području bio rani pionir: MINI E predstavljen 2008. godine bio je prvi automobil isključivo na električni pogon BMW Grupe, a vozili su ga privatni korisnici u svakodnevnom prometu kao dio velikog terenskog eksperimenta. Više od 600 vozila koje se temelje na MINI Cooperu korištene su u svrhu praktičnog testiranja širom svijeta. Projekt je donio ključne uvide u korištenje električnih automobila, a uključeni su u razvoj modela BMW i3.

MINI TwinPower Turbo i eDrive kombinacija.
Hibridni plug-in pogon modela MINI Cooper S E Countryman ALL4 kombinira najbolje od dva svijeta. Poznati prostor ispod poklopca motora zauzima tro-cilindarski benzinski motor s MINI TwinPower Turbo tehnologijom iz najnovije generacije motora BMW Grupe. Kapacitet od 1,5 litara mobilizira izlaznu snagu od 100 kW/136 KS. Maksimalni okretni moment motora je 220 Newton metara, koji nastavlja s normalnim radom pri 1.250 okretaja/min. U modelu MINI Cooper S E Countryman ALL4, motor s unutarnjim izgaranjem je kombiniran s modificiranim šestero-brzinskim Steptronic prijenosom. On prenosi snagu na prednje kotače na temelju karakterističnog MINI principa.

Drugi dio pogona modela MINI S E Countryman ALL4 je električni motor koji je smješten ispod poda prtljažnika. Dizajniran prema principu hibridnog sinkronog motora, električni pogon nudi izlaznu snagu od 65 kW/88 KS – što je osobito veliko s obzirom na njegovu veličinu i težinu – te stvara maksimalni zakretni moment od 165 Newton metara koji je karakteristično dostupan odmah prilikom stajanja. Osim toga, osigurava konstantnu isporuku snage čak i u visokim brojevima okretaja motora, kao i vrlo visoku razinu učinkovitosti. Električni motor usmjerava snagu na stražnju osovinu preko dvostupanjskog jednobrzinskog prijenosa.

Litij-ionska baterija: kompaktna, moćna i proizvedena uz pomoć ekskluzivne stručnosti.
Litij-ionska baterija nalazi se ispred električnog motora ispod stražnjeg sjedala. Sastoji se od pet modula, od kojih svaki sadrži 16 baterijskih ćelija, a kao i što je električni motor, tako je i baterija proizvedena u tvornici Dingolfing, stručnom centru BMW-a za eDrive tehnologiju. Visokonaponska baterija ima kapacitet od 7,6 kWh. Može se potpuno napuniti za 2 sata i 30 minuta preko zidne kutije koja ima kapacitet punjenja od 3,6 kW. Punjenje na redovnoj utičnici za kućanstvo traje 3 sata 15 minuta.

Inteligentno upravljanje energijom optimizira zadovoljstvo vožnje i učinkovitost vožnje.
Inteligentni sustav upravljanja energijom koji kontrolira elektroniku snage hibridnog plug-in sustava osigurava da je međusobna povezanost motora s unutarnjim izgaranjem i električnog motora optimizirana i za zabavu i učinkovitost u svim situacijama. Upotrebljavajući snagu električnog motora model MINI Cooper S E Countryman ALL4 je u mogućnosti pružiti zadovoljstvo u vožnji bez lokalnih emisija s prepoznatljivim duhom marke u mnogim situacijama u svakodnevnom prometu. U slučaju intenzivnijeg ubrzanja, električni motor podupire motor s unutarnjim izgaranjem preko funkcije pojačanja. Ukupna izlazna snaga sustava od 165 kW/224 KS i kombinirani zakretni moment od 385 Newton metara dostupni su za sportske sprintove. MINI Cooper S E Countryman ALL4 ubrzava od nula do 100 km/h u 6.8 sekundi.

Dvije jedinice snage, četiri pogonska kotača.
Samo se jedna od dvije jedinice snage koristi kad se vozilo kreće, dok se druga može dodatno aktivirati u bilo kojem trenutku kako bi se optimizirala vučna snaga, stabilnost vožnje i agilnost. Signal potreban za ovu svrhu dolazi iz jedinice za dinamičku kontrolu stabilnosti (DSC), koja trajno analizira i situaciju na cesti i želje vozača. “Rezultat je inteligentni sustav pogona na sve kotače koji osigurava savršeno kretanje u svim vremenskim uvjetima i na svim cestovnim površinama”, objašnjava Uwe Seitz, voditelj projekta MINI Cooper S E Countryman ALL4. Precizno kontrolirana interakcija postignuta s motorom s unutarnjim izgaranjem koji pogoni prednje kotače i električnog motora koji pogoni stražnje kotače jednaka je načelu koji se primjenjuje u BMW-u i8, jedino na drugi način: to je ključni čimbenik koji doprinosi izuzetno fascinantnom karakteru hibridnog plug-in sportskog automobila.

 

Prekidač eDrive: čista električna energija pritiskom na tipku.
Vozač također može koristiti prekidač eDrive za odabir između tri načina rada.

AUTO eDRIVE Čista električna vožnja do 80 km/h, motor s unutarnjim sagorijevanjem dodatno se aktivira pri većim brzinama, osobito prilikom naglog ubrzanja ili kada napunjenost baterije padne ispod sedam posto.
MAX eDRIVE Čista električna vožnja do 125 km/h, motor s unutarnjim izgaranjem dodatno se aktivira prilikom većih brzina ili kod prebacivanja automatskog mjenjača u nižu brzinu.
SAVE BATTERY Automobil je pogonjen motorom sa unutarnjim sagorijevanjem, stanje napunjenosti baterije se zadržava iznad 90 posto ili se podiže na tu razinu pomoću generatora pokretača.

 

U standardnoj postavci AUTO eDRIVE MINI Cooper S E Countryman ALL4 radi samo na električnoj energiji do brzine od 80 km/h. Pri većim brzinama, i u slučaju vrlo intenzivnih opterećenja, motor s unutarnjim izgaranjem automatski se dodatno aktivira. U MAX eDRIVE načinu rada vozilo je pogonjeno samo s električnim motorom pri brzinama do 125 km/h. Štoviše, način rada SAVE BATTERY se može odabrati tako da se smanji kapacitet visokonaponske baterije ili poveća stanje napunjenosti na barem 90 posto, tako da dovoljno električne energije ostaje za kasniju vožnju bez lokalnih emisija.

Ako je MINI Cooper S E Countryman ALL4 opremljen navigacijskim sustavom i aktiviran je sustav vođenja prometa, anticipativan sustav upravljanja energijom osigurava da se odgovarajuće dionice rute izvode samo na električnoj energiji. Uzimajući u obzir navigacijske podatke, operativna strategija hibridnog sustava usmjerena je na maksimalno iskorištavanje energetskog kapaciteta visokonaponske baterije.

Svestran i varijabilan i u unutrašnjosti također.
Zahvaljujući kompaktnoj strukturi i rasporedu eDrive komponenata, inačica hibridnog plug-in modela novog modela MINI Countryman ima svestrani interijer. Visokonaponska baterija je smještena ispod lagano podignutog stražnjeg sjedala, kao i spremnik za gorivo od 36 litara. Kada su sva sjedala u uporabi, omjer prtljažnika u modelu MINI Cooper S E Countryman ALL4 je samo malo manji nego kod konvencionalno pogonjenih modela. Stražnji nasloni nude mogućnost razdvajanja 40:20:40; također se mogu presavijati i mijenjati u svom nagibu. “Cijela hibridna tehnologija instalirana je na takav način da je uopće ne primijetite u automobilu”, navodi Uwe Seitz, voditelj projekta MINI Cooper SE Countryman ALL4 “s iznimkom kontrola koje se koriste za aktiviranje raznih načina vožnje.”

Značajke dizajna i zasloni specifični za hibrid.
Diskretni, ali jednako nepogrešivi pokazatelji pionirskog karaktera voznog oblika automobila osiguravaju specifične značajke dizajna karakteristične za model na vanjskoj strani modela MINI Cooper S E Countryman ALL4. Priključak za kabel za punjenje je ispod poklopca na području lijevog bočnog otvora. Ostale karakteristike su “e” značka karakteristična za model na bočnom otvoru i također žuti “S” u natpisu modela na stražnjoj strani, kao i na prednjoj masci i gazišta pragova vrata.

Posebne značajke kokpita uključuju žutu jedinicu za pokretanje/zaustavljanje na sredini prekidača i prikaz performansi na zaslonu s instrumentima na upravljačkom stupu. MINI Cooper S E Countryman ALL4 dolazi kao standard uz Radio MINI Visual Boost koji sadrži zaslon u boji od 6,5 inča u središnjem instrumentu. Uz MINI Country Timer, također prikazuje informacije kao što su stanje punjenja visokonaponske baterije i način rada hibridnog pogona odabranog prekidačem eDrive. U kombinaciji s opcijskim Wired paketom koji uključuje MINI navigacijski sustav Professional, rad se temelji na zaslonu od 8,8 inča s novim grafičkim dizajnom i funkcijom zaslonom osjetljivim na dodir, kao i putem Touch Controllera na središnjoj konzoli.

Priključci: Učinkovitost odgovara individualnom stilu.
MINI Cooper S E Countryman ALL4 kombinira vrlo učinkovito zabavu vožnje s konceptom promjenjivog prostora i svim ostalim dostignućima koja karakteriziraju novo izdanje cjelovitog modela za vrhunski kompaktni segment. Njegov snažan izražajan dizajn i optimizirana upotreba prostora jednako su upečatljivi kao i povećana udobnost vožnje i profinjen premijski ambijent. Model MINI Cooper S E Countryman ALL4 dolazi s MINI načinima vožnje kao standardom. Bez obzira na način rada koji je odabran preko eDrive prekidača, postavke vozila mogu se prilagoditi osobito sportskom ili učinkovitom načinu vožnje, ovisno o sklonosti.