Red Bullov Sergio Perez je VN Singapura završio na osmom mjestu, nakon što je ‘zaronio’ u unutarnju putanju Williamsovom Alexu Albonu u oštrom lijevom zavoju broj 13.

Albon je pri tom bio vidno odbijen izvan trkaće linije, te je morao pritisnuti kočnice i blokirati kotače kako bi izbjegao vanjski zid.

Oba vozača pozvana su pred FIA-ine suce koji su obrazložili da je jedanaestoplasirani Albon pokušao proći normalnu trkaću liniju kroz zavoj i nije bio svjestan točne lokacije Perezovog RB19 bolida.

Perezovo pomicanje prema unutra smatra se optimističnim kasnim manevrom koji bi se mogao definirati kao ‘poniranje’, te Albon nije mogao učiniti ništa da izbjegne sudar.

Kao rezultat toga, utvrđeno je da je Perez glavni krivac, pa je dobio kaznu od pet sekundi i dobio jedan kazneni bod na superlicenci.

Međutim, Meksikanac je ipak zadržao osmo mjesto u konačnoj klasifikaciji jer je njegov najbliži pratitelj, danas odličan AlphaTaurijev Liam Lawson, prešao ciljnu liniju 13 sekundi kasnije.

“Odradili smo utrku savršeno. Bio sam deveti, trebao sam prestići Liama za osmo mjesto, a onda me Checo bombardirao u zavoju 13.”

“Udario me okomito i otišao sam ravno u zid, morao sam u rikverc, pao sam na 13. mjesto i završio 11., tako da smo danas trebali osvojiti bodove, a nismo.”

Alex Albon

Prema sucima, zapaženo je doduše i prisustvo Lawsona koji je u tom okršaju bio ispred ovog dvojca. Suci su nekom logikom procijenili da je tempom sporiji Novozelanđanin naveo Pereza da povjeruje da može izvršiti pretjecanje nad Albonom. Na temelju takve prilično navučene olakotne okolnosti, samo jedan kazneni bod smatran je odgovarajućim za Pereza.

Albona su u međuvremenu suci oslobodili kazne zbog navodnog pretjecanja Pereza u uvjetima virtualnog sigurnosnog automobila.

Vozač Williamsa vraćao se na stazu nakon ulaska u bokseve i utvrđeno je da sustav za mjerenje vremena nije mogao jasno odrediti koji bolid je prvi stigao na drugu liniju sigurnosnog automobila. Video dokazi su se također pokazali neuvjerljivima.

Predstavnici oba tima odlučili su ne lobirati za kaznu, a suci su se s time složili.

Perez je nakon toga rekao da je njegova utrka bila potpuna katastrofa, nakon što je u prvom krugu zadobio štetu na prednjem krilu izbacivši iz utrke Yukija Tsunodu, vidno preoptimističnim potezom. Vjerojatno je i u ovom okršaju netko naveo Pereza kako ima prilike za pretjecanje.

No, s obzirom na nekažnjeni slučaj vidnog usporavanja također Yukija Tsunode od strane Maxa Verstappena u subotnjim kvalifikacijama, pošto se radi o sestrinskoj momčadi, neće biti nikakve daljnje istrage kod sudaca.

“Bio sam u mrtvom kutu Yukiju. Nažalost, mislim da me nije vidio. I da, to nam je samo zakompliciralo stvari. To je bila potpuna katastrofa – moja utrka.”

Sergio Perez

Objava Perez dobio pet sekundi kazne za sudar s Albonom pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic