Nedavno završena sezona Formule 1 nije bila pretjerano uspješna za momčad Alpine, no to ne sprečava Pierrea Gaslyja da si ciljeve za 2024. postavi vrlo visoko…

Alpine je u 2023. imao kompletno francusku vozačku postavu, nakon što je Pierre Gasly pristigao iz AlphaTaurija i pridružio se Estebanu Oconu. Rezultatski gledano, nije to bila posebno uspješna sezona jer Alpineu je minimalni cilj bio gornji dio poretka uz približavanje onima najboljima, no to se nije dogodilo.

U odnosu na sezonu ranije, francuska je momčad pala za dva mjesta u poretku. S četvrtog na šesto. Bolji posao odradili su McLaren i Aston Martin koji su, svaki u svom dijelu sezone, konkurirali za mjesta na postolju uz Mercedes i Ferrari. Naravno, Red Bull je bio svijet za sebe.

Što se vozača tiče, Gasly i Ocon završili su u prvenstvu na 11. i 12. mjestu, što zapravo savršeno odgovara i momčadskom plasmanu. Pierre je bio mrvicu uspješniji te je osvojio četiri boda više od Ocona. Njegov najveći uspjeh u Formuli 1 i dalje je ona slavna pobjeda u bolidu AlphaTaurija na VN Italije 2020., a nada se da će tako nešto ponoviti iduće godine. Prilično optimistična najava, s obzirom na to da je ove godine samo jednom došao do postolja (Zandvoort, treće mjesto)…

“To mi je jasan cilj i na njemu radim. Stvarno jako, jako želim da se to dogodi iduće godine. Doista se nadam da ćemo slušati francusku himnu na pobjedničkom postolju u Formuli 1 iduće sezone”, kaže Gasly.

O svojoj prvoj sezoni u redovima Alpinea rekao je: “Definitivno je bilo dosta učenja s ekipom, puno razvoja kroz zadnjih deset mjeseci. Reći ću da smo na pravom putu. Početna točka bila je lošija od naših ambicija na početku godine. Nije to bio najlakši start sezone ili najlakši način za upoznati se i snaći se u cijelom okruženju, no mislim da smo imali pravi mentalitet otpočetka, u pogledu toga kako sam se ja nosio s time i kako me momčad prihvatila.”

“Bilo je jako lijepo uklopiti se u tim, stvoriti te veze i taj automatizam koji vam je potreban da biste kao vozač mogli najbolje funkcionirati. Očito je postojala ta krivulja učenja s dečkima u prvom dijelu godine. Otkad smo se vratili s ljetne stanke, osjećam da su odnosi, komunikacija, povjerenje i svi procesi koje smo uspostavili stvarno počeli funkcionirati i to se vidi u pogledu rezultata. Bilo je definitivno bolje i osjećam da kao momčad radimo na boljoj razini. Još uvijek daleko od onoga što želimo postići i daleko od onoga što ja želim postići s timom u F1.”

Sezonu Alpinea obilježile su opet promjene u vodstvu. Na polovici sezone otpušteni su šef momčadi Otmar Szafnauer i sportski direktor Alan Permane, tako da se francuska momčad još jednom našla na novom početku. Pred njima je svakako zanimljiva zima u kojoj moraju pronaći rješenja na svom bolidu koja bi ih približila timovima u gornjem dijelu poretka. Ove su godine bili sasvim usamljeni na tom šestom mjestu – ni na nebu, ni na zemlji.

Objava Gasly: Nadam se da ćemo slušati francusku himnu u Formuli 1 iduće sezone pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak