Službeno je potvrđena suradnja F1 momčadi Aston Martina i Honde kao proizvođača pogonskih jedinica. Suradnja će startati sa sezonom 2026. kad u Svjetskom prvenstvu na snagu stupe nova pravila vezana za motore.

Japanski proizvođač nastavlja sa svojim toplo-hladnim odnosom prema Formuli 1. Nakon osvajanja vozačkog Svjetskog prvenstva s Maxom Verstappenom i Red Bullom 2021. godine, Honda je objavila povlačenje iz Formule 1. Ipak, suradnja s Red Bullom nastavljena je kroz Hondinu potporu s pogonskim jedinicama, a ta će potpora potrajati do kraja 2025.

Red Bull će se potom okrenuti svom novom partneru, američkom Fordu, dok je Honda službeno potvrdila svoj povratak u F1 u svojstvu tvorničkog proizvođača motora, a te motore koristit će Aston Martin od 2026. Momčad iz Silverstonea do tada će surađivati s Mercedesom, koji će ih nastaviti opskrbljivati pogonskim jedinicama, mjenjačima i stražnjim ovjesom.

Nova pravila za pogonske jedinice, koja će se početi primjenjivati 2026. godine podrazumijevaju korištenje 100 posto održivih goriva te stavljaju dodatni naglasak na korištenje električne snage, a to se poklapa s ciljevima Hondinog automobilističkog odjela i zato su se Japanci odlučili vratiti u F1.

“Jedan od ključnih razloga za našu odluku o prihvaćanju novog izazova u F1 je taj da vrhunska svjetska trkaća serija želi postati samoodrživa, što ide ruku pod ruku sa smjerom u kojem Honda cilja, prema ugljičnoj neutralnosti. Stoga, ovaj će projekt biti platforma koja će olakšati razvoj naših tehnologija elektrifikacije.”

“Honda je tvrtka koja ima povijest rasta prihvaćajući izazove i pobjeđujući na utrkama svjetskog ranga. S novim propisima za 2026., ključ za pobjede bit će kompaktan, lagan električni motor velike snage, s baterijom visokih performansi koja može podnijeti visoku i brzu izlaznu snagu, kao i tehnologija upravljanja energijom.”

“Honda i naš novi partner, Aston Martin F1 tim, dijele isti iskreni stav i odlučnost za pobjeđivanjem, tako da ćemo, počevši od sezone 2026., raditi zajedno i boriti se za naslov prvaka kao Aston Martin Aramco Honda.”

“Honda ima najveće poštovanje prema FIA-i, koja je donijela hrabru odluku o uvođenju ovih novih i izazovnih propisa kako bi osigurala održivost trkaćih aktivnosti i globalnog okruženja, kao i prema Grupi Formule 1, koja povećava vrijednost F1 branda i osigurava razvoj F1 kao najprestižnijeg automobilističkog utrkivanja na svijetu.”

Toshihiro Mibe, CEO Honde

Objava Honda potvrdila povratak u Formulu 1 kao dobavljač motora Aston Martina pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Šestak