Utrke u Kini nema od 2019. godine, a bila je navedena u kalendaru 2023. za 16. travnja. Održavanje je doduše bilo uvjetovano ublažavanjem ograničenja vezanih uz Covid-19.

Ipak, utrka se zbog postojećih ograničenja neće održati pa se razmatraju opcije za zamjensku utrku.

“Možemo potvrditi, nakon dijaloga s promotorom i nadležnim tijelima, da se Velika nagrada Kine 2023. neće održati zbog tekućih poteškoća koje predstavlja situacija s COVID-19.”

“Formula 1 procjenjuje alternativne opcije za zamjenu u kalendaru za 2023. i objavit će najnovije informacije o tome u dogledno vrijeme”, stoji u priopćenju.

Ovo otkazivanje ostavlja četiri tjedna praznine u kalendaru između VN Australije 2. travnja i VN Azerbajdžana 30. travnja.

Azerbajdžan se pokušao pomaknuti unaprijed kako bi se smanjila pauza, ali su dužnosnici u Bakuu inzistirali da zadrže dogovoreni datum u kalendaru tijekom razgovora sa šefom F1 Stefanom Domenicalijem.

Jedna od opcija mogao bi biti povratak u Portimao, koji je bio domaćin VN Portugala kao rezervna utrka 2020. i 2021. kada je pandemija Covida-19 donijela otkazivanja u kalendaru.

Ali, nikakva čvrsta odluka još nije donesena i ne očekuje se još barem nekoliko tjedana. Iako će vrlo vjerojatno to mjesto zauzeti europska utrka, jedan od izazova s kojima se F1 suočava je organiziranje letova između Australije i Azerbajdžana, te različitih troškova koji su uključeni u dodatno neplanirano putovanje.

Objava Otkazana VN Kine 2023. godine! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Preuzeto s portala GP1 – https://www.gp1.hr/
Author: Igor Vukajlovic